Belföld

Szmogriadót hozhat a hétvége a budapestieknek

Szombaton valószínűleg el kell rendelni Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntek este az MTI-vel, hozzátéve: ha ez megtörténik, akkor vasárnap reggel 6 órakor életbe léptethetik a gépjárműforgalom korlátozását is. A fővárosban jelenleg a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A hivatal a budapesti levegőszennyezettség adatainak 15 óráig számított átlageredménye alapján azt írta: egyre nő annak a valószínűsége, hogy aszombaton a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát, mert csütörtökön a szálló por mennyisége 12 fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, míg 11 mérőállomáson meghaladta a riasztási küszöbértéket is, és ez az eredmény a pénteki nap folyamán nem változott.

Ha a kedvezőtlen légszennyezettségi helyzet miatt szombat hajnalban el kell rendelni a riasztási fokozatot, akkor a vonatkozó jogszabályok alapján vasárnap reggel 6 órakor a gépjárműforgalom korlátozása is életbe léphet. Ha ez megtörténik, akkor 6 és 22 óra között a fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet péntek reggel 17 város levegőjét minősítette veszélyesnek a friss mérési adatok alapján. Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Budapest, Esztergom, Salgótarján, Eger, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ezen városok többségében a szálló por koncentrációja elérte vagy meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási értéket.

Emellett hét város (Sopron, Győr, Veszprém, Dunaújváros, Vác, Szeged és Abony) levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Tököl és Hernádszurdok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik