Belföld

Csillag születik – Árpi bácsi 90

A Balatont Hummerrel átszelő elmebajnokok és a köztévé mémmé nemesedett riportere után itt az új Facebook-csillag: Árpi bácsi.

A második köztársaság első elnöke a múlt héten saját Facebook-csoportot kapott, és a Tízezren a 90 éves Göncz Árpádért csoport a mai napig több mint hatezer rajongót gyűjtött össze.

Különös, de a róla szóló bejegyzések között csak elvétve találni negatívat. Úgy tűnik, a médiaháború csatáiban ellene tüntető tízezrek már megbékéltek vele, vagy nem elég aktívak. Ismerős és ismeretlen fészbúkozók kívánnak erőt, egészséget az elnök úrnak, akit nemes egyszerűséggel ma is szinte mindenki Árpi bácsinak (olykor nagy B-vel!) nevez.

Ma 90 éves Göncz Árpád, a művelt humanista, a demokrata, a magyar államférfi, a “fehérek között egy európai”… Boldog Születésnapot Kedves Árpi Bácsi! Minden jót és szépet Önnek Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Maradjon közöttünk még 100 évig és mutasson példát mindannyiunknak, ahogyan eddig is tette! Köszönjük! (ismeretlen facebookozó)

Annyira hiányzik nekem kedves Árpi Bácsi! Erőt, egészséget, békét, boldogságot, nagyon hosszú életet és minden jót kívánok Önnek! (Antónia Jenei)

Van, aki versben…

Születésnapján mit is mondhatnék,
mindent mit szeretne adjon meg az ég.
Legyen boldog míg világ a világ,
szeretettel küldöm-e verset,mert nincs nálam virág!!!!
(Éva Fehérvári)

‎90 év 10 évre van a 100-tól,
ezzel nyugodtan dicsekedhet bárhol.
Boldogságban, egészségben legyen gazdag,
mindent megkapjon amit az élet még megadhat.
Tõlem ezt a kis köszöntõt kapja,
kívánok Boldog 90. Születésnapot!

Van, aki politikusan…

Még nagyon sok demokráciában eltöltött évet kívánok Elnök Úrnak! (Ferenc Fapál)

Isten éltesse az első és egyben utolsó HITELES köztársasági elnökünket! Kívánom, hogy tartsa meg őt isten jó egészségben! Maradjon közöttünk még sokáig!!! (Árpád Kovács)

Van, aki csak úgy…

Boldog születés napot és még sokat Elnök Úr , Árpi bácsi :)))) (Szegő Erika)

Isten áldása legyen Árpi bácsin!Éljen sokáig erőben egészségben!!!!!!!!!!!!!!!! (Sandorne Balogh)

Kedves Árpi Bácsi! Tisztelt Elnök Úr! Tanítványaimmal véletlenül találkoztam Önnel az Erkel Színházban, akkor azt mondtam nekik, ha valamelyik mer Öntől egy autogramot kérni, kap egy ötöst. – Egy ötöst? Mondta Ön a gyermeknek (Állampolgári ismeretekhez, 8. osztály), természetesen! Aláírása a honlapon: www.itthonvagyunk.hu
Boldog születésnapot! (Toman Ilona)

Köszöntik a falvak, városok…

Jó egészséget, sok boldogságot kívánok Tiszalúc nevében! (Zákány Anita)

Jó egészséget. boldog születésnapot kíván a Bakony! Köszönünk mindent. (Bakony Vidék)

Isten éltesse az Elnök Urat a gyulaiak nevében! (Sebestyen Erika)

…a nemzetiségek

Isten éltesse Elnök Úr! На многаја љета, живео! (Radován Filákovity)


A borsodi éhségmenet tagjai is köszöntik az elnököt

Ismerve Árpi bácsi humorát és jól fejlett öniróniáját, ha megtenné, valahogy így kommentelné saját köszöntését: Drágáim, boldog lehetne minden diktátor egy ilyen remekül megszervezett születésnapi köszöntéssel.

A Facebook-on emlékeznek az egykor párttársak, ismerősök és barátok. Fodor Gábor például, aki a Fideszből igazolt át az SZDSZ-be így köszönti a most 90 éves államfőt:

Majdnem negyed évszázada annak, hogy az Angelika presszóban az egyik asztalnál megláttam egy kockás inges, mosolygós embert, aki érdeklődéssel tekingetett az asztalunk felé. A mellettem ülő Mészöly Miklóstól kérdeztem meg, hogy ki ez az ember. A nevet ismertem, hiszen a Bibó Szakkollégiumban már hallottam róla. A Bibó-perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, mert segített Nagy Imre egyik forradalom utáni írását külföldre juttatni. Odaléptem az asztalhoz és bemutatkoztam neki. Tegnap délután ismét elmentem hozzá, és egy könyvet vittem neki. Az eufória éveit, amiben fotók és visszaemlékezések vannak arról az időszakról, amikor még remény és bizakodás volt mindannyiunkban, hogy az ország végre rátalál a szabadság és a gyarapodás útjára. Ez az ember szimbóluma mindannak, amiért ma is büszkék lehetünk a rendszerváltásra. A héten lesz 90 éves Göncz Árpád.

Illés László a Bécsi úton lakott együtt a Göncz családdal.

Tizenhat éves voltam, mikor egy napsütéses délután becsengetett egy szomszéd. A bérház nagy volt, az ablakom nyitva, a magnó pedig bömbölt. Ez önmagában még nem volt különös eset, de ez a szomszéd mosolyogva jött. Nem reklamált, hanem tanácsot kért, hogy milyen magnót vegyen a lányának. Hosszan magyaráztam, ő derűsen hallgatta. Én, a tizenéves suhanc, akkor nagyon büszke voltam. Később ez elmúlt, kinőttem. Jó pár év után, már felnőttként, kormányőrrel találkoztam a lépcsőházban. Nem lepett meg, olvastam újságot, tudtam, miért van ott. Abban az időben kezdtünk el élénkebben politizálni. A fesztelen beszélgetésekben az ismert politikai figurákra aggatott gúnynevekből nem szenvedtünk hiányt. Volt szomszédomat viszont egyre többen kezdték Árpi bácsinak hívni. Az ország első emberét, a legmagasabb hivatalt betöltő személyt egy fél ország hívta Árpi bácsinak! Jó volt hallani. Ettől egy kicsit még jobb volt magyarnak lenni. Büszkék voltunk, lehettünk, hogy nekünk ilyen közvetlen, mosolygós ember az elnökünk. Ez a büszkeség soha nem fog elmúlni. Köszönjük elnök úr, boldog szülinapot Árpi bácsi!

Előkerültek a saját gyártású videók.

Megtekinthető az egykori kormányzó párt jelenlegi tagjainak köszöntője:

Göncz Árpád köszöntése 90. születésnapján from rumpuncs.tv on Vimeo.

Olvashatók és hallgathatók Árpi bácsi visszaemlékezései, és valahonnan előkerült a Bagi-Nacsa duóból Bagi Iván korabeli Göncz-paródiája is:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik