Belföld

Tört, zúzott a Széchenyi Gönyűn

A gönyűi kikötőben aprított február 9-én a Széchenyi. Az ország legnagyobb jégtörőjét a fokozódó jéghelyzet miatt vezényelték ki a Dunára.

Szerdán Pozsonynál teljes szélességében befagyott a Duna, csakúgy, mint az osztrák folyószakaszon. Ez volt az elsődleges oka annak, hogy a Széchenyit, többi jégtörő társához hasonlóan, kivezényelték a folyóra. Az érkező jég biztonságos levezetését ugyanis ilyen, a területünkön uralkodó alacsony vízállás mellett csak ezeknek az uszályoknak a segítségével tudják biztosítani. A jégtörő csütörtökön elsőként egy nyomvonalat tört meg, majd oldalazó mozgásokkal darabolta a megfagyott tábla tömegeket. A Széchenyi következő állomása Esztergom lesz, ahova a számítások szerint már csütörtök este megérkezhet. Később aztán a téli bajai kikötőbe hajózik a monstrum, ahol csatlakozik a többi géphez, hogy szükség esetén az erősödő jégzajlás miatt, azonnal nekilássanak a torlaszok elbontásának.

A szakemberek egyébként folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak az úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek mozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják az uszályokat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötőkben. Szükség is lesz a munkájukra, hiszen ha maradnak a mínuszok, akkor hét végéig több szakaszon is befagyhat a Duna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik