Belföld

Fiatalok tömegeit fenyegeti börtönnel a kormány

A jogvédők szerint közeleg a délkelet-ázsiai szigor. Akár nyolc évet is kaphat egy gimnazista egy „trombitáért.”

Kapcsolódó cikkek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy látja, hogy a szaktárca büntető törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztése Európa legszigorúbb drogjogi és büntetőjogi szabályozását vezetné be. Egy felnőtt korú gimnazista például egyetlen marihuánás cigaretta birtoklása miatt akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre ítélhető.

A javaslat megszüntetné a kábítószer-függőséggel kapcsolatos enyhébb szabályokat, továbbá az elterelésből is kizárná azokat a fiatalokat, akik rendszeres fogyasztók, és két éven belül többször is előállította őket a rendőr. Sárosi Péter programvezető szerint hasonló szigorra Délkelet-Ázsiában kereshetünk példát, nem Európában. Ez egyébként sehol sem vezetett eddig eredményre.

Az első Fidesz-kormány idején, 1999 és 2003 között – amikor a mostaninál keményebb szabályozás volt hatályos – a fogyasztók aránya éppenséggel gyorsabb arányban nőtt, mint az enyhítés, 2003 után. A szigorítás ráadásul nemcsak értelmetlen, de káros is, hiszen fiatalok százezreinek az életét, karrierjét törheti derékba, akiket ezáltal letaszít egy olyan csúszós lejtőn, ahol nehéz a megállás – fogalmazott a szakértő.

Korábban megírtuk, hogy a középiskolások csaknem egyharmada vett már magához valamilyen tiltott vagy még legális drogot. Visszaszorult a heroin, míg egyre népszerűbbek a „dizájner”-drogok, továbbá a marihuána és az amfetamin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik