Belföld

Orbán: a BKV nem juthat a Malév sorsára

A kormányfő beszólt Tarlósnak. Kiderült, hogy az állam nem fizeti ki az önkormányzatok devizaadósságait. A Schmitt-ügy viszont egyelőre nem került szóba a frakció zárt ülésén.

A kormányfő politikai helyzetértékelésével kezdődött a Fidesz–KDNP frakciószövetség zárt tanácskozása tegnap este Egerben. Orbán Viktor – csakúgy, mint az országértékelő beszédében – elsőként arról beszélt, hogy az alkotmányos rendelkezésekkel és a sarkalatos törvényekkel megalkották a konszolidációs kereteket, a rendszereket viszont be kell lakni, “be kell üzemelni”, ez most következik – olvasható a nol.hu beszámolójában.

Malév és BKV

A miniszterelnök állítólag “sorsszerűnek” nevezte a Malév sorsát, ami borítékolható volt, különösen miután az Európai Uniós szabályok „eltiltották” a kormányt attól, hogy finanszírozza a légitársaságot. Orbán Viktor állítólag azt mondta, hogy szerinte a XXI. század nemzetgazdaságához hozzátartozik egy nemzeti légitársaság, “de nem mindenáron”. És miután Európában nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, „nem tolonganak a befektetők sem”.

“Levette a kezét Tarlósról”

Tarlós István nem volt ott Egerben a frakcióülésen, viszont a képviselők felvetették, hogy a BKV is a Malév sorsára juthat. A kormányfő megítélése szerint ez nem így lesz, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az állam nem pénzeli a közlekedési vállalatot a végtelenségig, Budapestnek is biztosítania kell a szükséges források egy részét. A Népszabadság informátorai úgy érzékelték, Orbán „levette a kezét” a főpolgármesterről, mert Tarlós rendre és túlságosan is konfrontálódott már a nyilvánosság előtt kormánya több miniszterével és meghatározó fideszes politikusokkal egyaránt. Ennek ellenére nem lesz ciklus közben csere a Városháza élén.

Egyetlen jogászt se

Orbán Viktor állítólag kijelentette: ő egyetlen államilag finanszírozott egyetemi helyet sem biztosított volna jogászképzésre, mert az agrár- illetve a mérnökképzést preferálja. A miniszterelnök a polgármestereket sem biztatta semmi jóval, legalábbis a devizahiteladósság terén nem; a frakcióülésen megismételte, amit már tavaly december elején elmiondott egy sajtótájékoztatón, azaz hogy a bankszektort nem lehet a végtelenségig terhelni, mert veszteséges pénzintézetekkel nem lehet biztosítani gazdasági növekedést sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik