Belföld

Jégveszély! Hajózási zárlat a Dunán

A kikötőkbe parancsolják az úton lévő hajókat a folyó magyarországi szakaszán.

A jégzajlás miatt hajózási zárlatot rendelt el a Duna magyarországi szakaszán csütörtök este tíz órától a Nemzeti Közlekedési Hatóság – jelentette be az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. Ez azt jelenti, hogy a hajóknak a legközelebbi téli kikötőbe kell vonulniuk. Ezek után csakis a jégtörők hajózhatnak a Dunán, azok is csak nappal.

A szakember elmondta: a figyelőszolgálat elsődlegesen arra koncentrál,, hogy a jégtorlaszok megalakulását megelőzzék. A Dunán a jégzajlás 60-70 százalékos. A Tiszán viszonylag nyugodt a helyzet, hiszen a folyón a jég beállt, a 10-20 centi vastag jégpáncél alatt különösebb akadály nélkül elfolyik a víz.

A jégtorlaszok azért veszélyesek, mert úgynevezett jégdugókká alakulhatnak, amelyek jeges árvizeket okozhatnak. A kritikus folyószakaszokon már felállították a jégtörőhajóparkot. Ez azt jelenti, hogy a jégtörőhajók azonnal indulhatnak, ha valahol jégtorlaszt észlel a figyelőszolgálat.

Az esetleges jégtorlaszok kialakulására bevetési tervek készülnek, és szükség esetén akár robbantással, akár kotrógépek bevetésével kezelik a helyzetet.A védekezés költsége százmilliós nagyságrendű. Jelenleg 120 ember dolgozik a védekezésben.

Láng István közölte, a Duna Ausztriában teljesen befagyott, a horvát-szerb határon, valamint Szlovákiában is bejelentették a hajózási korlátozásokat. Mint azt a Hír24 már délelőtt megírta, bevetésre indult az ország legnagyobb jégtörő hajója. A Széchenyi fél egykor hajózott ki a gönyűi kikötőből, úti célja Baja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik