Belföld

Schmitt Pál és az Arraiolos

A köztársasági elnök ma Helsinkibe utazik, a finn fővárosban a legfontosabb európai kihívásokról cserélnek eszmét pénteken és szombaton az úgynevezett Arraiolos-csoport államfői.

Az Arraiolos-csoportot Ausztria, Finnország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország és Portugália elnökei alkotják, tavaly Szlovénia államfője is csatlakozott a csoporthoz.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a 2003 óta szinte minden évben megrendezett tanácskozás kiemelt témái ezúttal az Európai Unió helyzete és globális szerepvállalása, a tolerancia védelme és a kirekesztés elleni küzdelem, valamint a közösség déli szomszédainál történt változások lesznek.

Schmitt Pál a plenáris találkozó mellett pénteken a magyar nagykövetségen részt vesz új magyar állampolgárok eskütételén, valamint kétoldalú megbeszéléseket folytat Danilo Türk szlovén, Andris Berzins lett és Heinz Fischer osztrák államfővel. A leköszönő finn elnök, Tarja Halonen pénteken díszvacsorán látja vendégül az államfőket, közöttük várhatóan ott lesz utódja, a vasárnapi elnökválasztáson győztes Sauli Niinistö is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik