Belföld

Veszélyes jégcsapok Szegeden

Akár gondatlanságból elkövetett emberölésre is büntethető az, akinek házáról egy lehulló jégcsap halált okoz, hiszen a jogszabáylokban az ingatlan tulajdonosának kell eltávolítania a veszélyt.

A hidegben, a havas utcákon araszolva gyakran elfeledkezhetünk arról, hogy a lábunk elé gördülő akadályok helyett a házak tetejére is nézzük. Pedig ilyen időben nem ártana, mert akár egy méter hosszú tűhegyes olvadó jégcsapok meredhetnek ránk.

Fotó: Bozsó Krisztián

Ez viszont arról is árulkodik, hogy az ingatlantulajdonos nem hajtotta végre az ingatlanok és közterületek tisztán tartására vonatkozó jogszabályokat, mely kötelezi a tulajdonost arra, hogy például ilyenkor tél esetén csúszásmentessé tegye a járdaszakaszt, és eltávolítsa a jégcsapokat, hiszen az utóbbit magánkézben lévő épületnél a tűzoltók nem kötelesek megtenni.

Jégcsap-eltávolítás a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tetejéről
Fotó: Bozsó Krisztián

Érdeke is ez a tulajdonosnak, mert ha bármilyen baleset történik az ingatlan előtti járdaszakaszon- érintse ez akár az azon parkoló autókat is, azért a mulasztó büntetőjogilag felelősségre vonható és kártérítésre kötelezett. A felelősség alól csak akkor mentesül az illető, ha igazolni tudja, hogy mindent megtett a kár elkerülése érdekében (hófogók elhelyezése a ház tetejére, veszélyre figyelmeztető tábla kirakása az érintett útszakaszra), és az rajtuk kívülálló okból következett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik