Belföld

Sok hűhó semmiért a madaras teszkóban

Fogyasztóvédelmi ellenőrzésen jártunk. Titokban, sok kamerával. Nem találtunk semmit.

Titkos találkára érkezünk. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrzést tart egy fővárosi hipermarketben. Azt az utasítást kapjuk Béky Zoltántól, hogy egy fővárosi szupermarket parkolójába menjünk. Az összeesküvés szerint ott majd egymásra telefonálunk és még az ellenőrzés előtt válthatunk néhány szót. Amikor megérkezünk, már messziről kiszúrunk egy kisbuszt. Hat (ellenőrnek látszó) ember ül benne. Nem kellett sasszem, hogy kiszúrjuk őket. Akkor még reméljük, hogy az áruház dolgozói és vezetői nem ennyire éberek. Miközben a bejárat felé tartunk, Selmeci Zsuzsanna felügyelőség osztályvezetője kedvesen jelzi, hogy az áruház csak egy kamerát enged be, de mi újságírók nyugodtan elkísérhetjük őket.


Selmeci Zsuzsanna interjút ad
Fotó: Kummer János

Titokban, kamerával

Itt fogunk először gyanút. Ha ez egy ilyen nyilvános esemény, amiről mindenki tud, akkor miért kellett titokban találkoznunk a parkolóban? Azt sem értjük pontosan, mire számít a hatóság egy olyan ellenőrzésen, ami tulajdonképpen be van jelentve. De Selmeci Zsuzsa megnyugtat minket. Amit ők keresnek, azt nem lehet csak úgy eltüntetni. Majd interjúadásba fog még a razzia előtt. Echo TV, HírTV, MTV. Ugyanazok a kérdések, ugyanazok a válaszok. “A gazdasági nehézségek időszakában az embereknek jobban be kell osztaniuk a pénzüket a mindennapi vásárlásaik során is. Ebben a helyzetben fokozott jelentősége van annak, hogy a fogyasztók ne legyenek kiszolgáltatva a kereskedelmi vállalkozások esetleges szabálytalanságainak.” Értjük. Közben a kisebb csődületre megjelenik az áruház biztonsági szolgálata. Zavar a rendszerben. Selmeci asszony megismétli, hogy csak egy kamera mehet be az áruházba. A tanácstalan operatőrök sorsot húznak.

Segíthetek?

Már egy órája várakozunk az áruház előtt, hogy meglepetésszerűen lecsaphassunk a milliókat offshore számlákra menekítő karvalytőke mindenkit kizsákmányoló templomára, vagyis a gonosz multira.

Vagy 15 újságíró, egy osztályvezető, egy sajtós és néhány ellenőr társaságában végre lecsapunk. Mosolygó biztonsági őr kérdezi, segíthet-e valamiben. Nem, köszönjük. Mi most meglepetésszerűen ellenőrzünk sajtó nyilvánosan. Egy kedves fiatalember vezeti a menetet. Kameneczky Péter felügyelő hosszú előadást tart azokról a hibákról, amire most figyelnek. Szigorúan a vásárló érdekében. Közben, kis túlzással, az áruház szinte teljes vezetése ott tolong körülöttünk.

 


Fotó: Kummer János

Non-stop

A felügyelő közben folytatja. „Tipikus probléma az áruházakban az, hogy ha éjfélkor lejár az akció, az adott termék, és a polcra függesztett akcióra figyelmeztető tábla nem tűnik el azonnal. A vevő a pénztárnál értesül arról, hogy a termék már drágább.” És milyen igaza van, bólogatnak az áruház alkalmazottai. Ha van vevő, aki éjfélkor így jár a pénztárnál az magára vessen – jegyzi meg mellettünk egy biztonsági őr. Ez a madaras teszkó. Legkésőbb 10-kor bezár. Teszi hozzá mosolyogva.

Trükközések

Sebaj, megyünk tovább. A magyar rádió riportere hetedik alkalommal sem kap konkrét választ a hiperek „trükközéseit” firtató kérdésére. Közben a zöldség-gyümölcs osztályra érünk. A csak nekünk magyarázó Kameneczky Péter látványosan megnézi az egyik mérleg hitelesítési matricáját. Rendben van. Közben egy másik apróságra is felhívja a figyelmet. „Amikor az áruház átcímkézi az árut, hogy a szállító vonalkódja mellé felkerüljön a sajátja is. Ekkor az eredeti vonalkódra nem ragasztható rá az új, és a nettó súly, valamint a szavatossági idő sem változhat az eredetihez képest. Miután látszik, hogy ez a többnyire férfiakból álló hallgatóságnak nehéz, egy kolléga szalad egy osztállyal arrébb, hogy példát keressen nekünk. A csomagolt szalonnán rendben volt az új matrica, és látszott a régi is.

No para

Ami azonban ennél is meglepőbb, hogy a negyed órás akció alatt mindent rendben találunk. Ennek örömére, boldogan integető alkalmazottak gyűrűjében véget vetünk a szigorú ellenőrzésnek. Kifele menet még Selmeci Zsuzsanna, a felügyelőség osztályvezetője megosztja velünk, hogy január elejétől eddig húsz ellenőrzés során találtak jogsértéseket. Amikor azt próbáljuk megtudni, hogy mekkora volt a bírság, mosolyogva elárulja, hogy határozatok eddig nem születtek, így a kiszabott bírság sem tudható. Majd egy későbbi tájékoztatón elárulják. Addig meg ellenőrizgetnek tovább. Titokban. No és meglepetésszerűen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik