Belföld

Újra riasztó a hideg

Noha csaknem 700 embert sikerült megmenteni, már 55 életet követelt az extrém hideg. Hat megyében narancssárga a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint az ország déli felében Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében érvényes a másodfokú figyelmeztetés, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fok alá csökkenhet.

Emellett szintén az extrém hideg miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes a fővárosban, valamint hét megyében, Pest, Fejér, Veszprém, Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a területeken mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A jelenlegi előrejelzés szerint csütörtökön országszerte a maival megegyező figyelmeztetésekre készülhetünk. A tájékoztatás szerint az éjszaka első felében valószínűbb a legalacsonyabb hőmérsékletek kialakulása. Ezt követően csütörtökön elsősorban a délutáni óráktól főként a Dunántúl nyugati megyéiben kisebb havazásra is számítani lehet.

Ezeken a területeken nagyjából 2 centiméternyi friss hóra lehet számítani. A délutáni, esti órákban pedig nyugaton gyenge hóátfúvás is kialakulhat – olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.


Fotó: MTI / Komka Péter

55 halott, 657 megmentett élet

A rendőrség adatai szerint január elsejétől az országban 55 ember halálát okozta kihűlés. Az elmúlt négy napban négy halálos, 24 súlyos sérüléssel, 77 könnyű sérüléssel és 439 anyagi kárral járó baleset történt a havazás és a hideg idő miatt idehaza.

Ugyanakkor az elmúlt hat nap alatt 657 életet sikerült megmenteniük a rendőröknek azzal, hogy melegedőkbe, hajléktalanszállókra, vagy fedett helyre, esetleg hazaszállították őket.

A kiszolgáltatott helyzetben lévő idős embereket visszatérően ellenőrizték a rendőrök, jónéhány településen a polgárőrök is segítettek ebben. Több alkalommal rokonok vagy szomszédok bejelentése alapján érkeztek a rászorulókhoz..

Többtucatnyian kerültek kórházba a hideg miatt

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint egy nap alatt országszerte csaknem 2800 riasztásuk volt. A kihűléses esetek mellett tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett vonulniuk. Két ember olyan súlyos mérgezést szenvedett, hogy életüket már nem tudták megmenteni. Az egyik áldozat egy mindössze 18 éves szombathelyi lány. Kedden a Csongrád megyei Bordányban is rosszul lett egy asszony. Az ő életét már nem tudták megmenteni. Lánya kórházba került. A hétvégén a Békés megyei Dévaványán, illetve Szabolcsban, Napkoron riasztották ugyanezért a mentőket.

A mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, csaknem 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat 60 terepjáró mentőgépkocsi és mentőhelikopterek segíti – nyilatkozta Győrfi Pál szóvivő.

Jön a segítség

Nagykanizsán egy járókelő figyelt fel egy hóban fekvő emberre, és azonnal értesítette a rendőrséget. A didergő otthontalant a nagykanizsai hajléktalanszállóra vitték. Életeket mentettek meg a vásárhelyi rendőrök is. Egy nap alatt négy olyan embernek segítettek, akinek élete közvetlen veszélyben volt a szélsőségesen hideg időjárás miatt.

Kedd hajnalban egy férfi gyalog indult el dolgozni Hódmezővásárhely határában lévő tanyájáról, de az erős hófúvás és a sötét miatt eltévedt. Több árokba is belecsúszott, így néhány perc alatt átfázott. Végül édesanyját hívta mobiltelefonjáról, aki értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező járőrök is beszéltek a bajba jutott emberrel, majd a keresésére indultak.

A férfi pontosan nem tudta megmondani, hogy merre van, hiszen mindenhol csak a havat látta, így végül – habár a rendőrök is ismerték a környéket – csak hosszabb, csaknem másfél órás keresés után találtak rá. Ekkor már reszketett a hidegtől és a kimerültségtől. A férfit azonnal a rendőrautóba ültették és kórházba szállították.

Két út még járhatatlan

A hótorlaszok miatt továbbra sem lehet közlekedni az Abaújkér-Aranyospuszta és a Pere-Abaújszántó közötti úton, ezek a települések azonban más irányból megközelíthetők. Gesztely és Újharangod között félpályán járható az út.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik