Belföld

Egyházi törvénytotó: ki nevet a végén?

Már a jövő héten tárgyalhatja az Országgyűlés az egyházügyi törvény módosítását - írja a Magyar Hírlap.

Akár már a jövő héten a parlament elé kerülhet az állam által elismert felekezetek listájának bővítése, amiről legkésőbb február végéig mindenképpen döntést kell hozni. A téma a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szerdán kezdődő háromnapos, kihelyezett ülésén is napirenden lesz – írja a Magyar Hírlap.

Az illetékes vallásügyi bizottság pénteken tárgyalja a tavaly december 30-án megszavazott új egyházügyi törvény módosítását. A jogszabály egyelőre tizennégy egyházat nevez meg. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a múlt héten küldte meg állásfoglalását a parlamenti testület által korábban a törvényi kereteknek megfelelőnek talált harminckét, az egyházi státust december 20-ig kérelmező vallási közösséget illetően.

Az egyik kritérium, hogy a regisztrációt kérő egyháznak legalább százéves nemzetközi vagy húszéves hazai működést kell igazolnia. A még a nyár elején, az utolsó pillanatban fideszes módosításokkal átszabott, majd megszavazott egyházi törvényt az Alkotmánybíróság decemberben megsemmisítette, ám a parlament 2011 utolsó ülésén szinte ugyanazzal a tartalommal fogadta el a januárban hatályba lépett jogszabályt – emlékeztet a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik