Belföld

A győri önkormányzat fizeti a rendelők rezsijét

A győri önkormányzat idén 60 millió forintot költ arra, hogy valamennyi praxis közüzemi költségét átvállalja, így rendelőnként havonta akár 240 ezer forintot is megspórol.

A hatezer hazai háziorvosi praxis közel egyharmadát nyugdíj előtt álló, vagy a korhatárt már átlépett orvos látja el, 189 rendelő pedig üres, mert a praxis betöltetlen – számol be a Hír TV. A nyugati országrészben van olyan térség, ahol 3-4 falu is ellátatlan, mert évek óta hiába keresnek háziorvost: a szakemberek inkább Ausztriába, Németország vagy Angliába mennek dolgozni.

A győri önkormányzat idén 60 millió forintot költ arra, hogy valamennyi praxis közüzemi költségét átvállalja, így rendelőnként havonta akár 240 ezer forintot is megspórol a helyi felnőtt és gyermekorvosok, valamint a fogorvosok számára. Schmidt Péter volt az első háziorvos, aki kezdeményezte a győri önkormányzatnál a városi alapellátást biztosító praxisok utáni támogatást.

A város önkormányzata a víz, csatorna, gáz és szemétszállítás, valamint a riasztó költségeit átvállalja. Ebben a rendelőben ez olyan 100-120 ezer forint lenne, de hangsúlyozom, hogy egy régi, nem olyan korszerű rendelőben ez akár a duplája is lehet – mondta dr. Schmidt Péter. Azaz 200-240 ezer forint. Győr az egyetlen hazai nagyváros, amely ezeket a költségeket magára vállalta. 52 felnőtt és 27 gyermekorvosi praxis, valamint több, iskolafogászatot is ellátó fogorvosi rendelő esetében jár a támogatás a havi rezsiszámla után.

Schmidt Péter házi gyermekorvos, Győr: “Több fővárosi kolléga jön 7., 9., 11. kerületből, és jelzik, hogy számukra a közüzemi díjak fizetése komoly megterhelést jelent. Végiggondolva, ha összeadnánk ezeket a költségeket, akkor éppen csak tudnánk a praxist működtetni. Így is az asszisztens bére, a számítógépes rendszerek, és egyéb kiadások, például a telefonköltség, kiadást jelent, de ezzel, hogy Győr a közüzemi díjakat átvállalta, jelentős megtakarítás jelent garanciát arra, hogy tudjuk működtetni a praxist.

Nálunk minden praxis feltöltött, nagy a tolongás – reagált a Hír TV-nek Borkai Zsolt. A győri polgármester büszke a város egészségügyi és szociális ellátó rendszerére. Borkai Zsolt szerint az önkormányzat nagy figyelmet fordít a helyi idősotthonok, és az orvosi rendelők felújítására is.

Borkai Zsolt polgármester, Győr, Fidesz-KDNP: “Úgy érezzük, hogy önkormányzati szinten mindenképpen kell az a támogatás, amelynek köszönhetően az orvosok itt maradnak, elvállalják ezeket a feladatokat, és magas szinten gyógyítják a polgárokat. Hála Isten érződik, hogy ez a közel 60 millió forintos támogatás nagy segítség a számukra, hiszen ezáltal a munkájukat sokkal könnyebben, jobb körülmények között tudják végezni, és ez volt az elsődleges és legfontosabb feladat.

A praxisokat a kormány is támogatja: 1,5 millió forintos eszközfejlesztésre nyújthattak be igényt az államhoz a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátást végző vállalkozások. A járulékterhekkel együtt havi 50 ezer forintos támogatásra októbertől lehetett jelentkezni, a szerződéseket az egészségbiztosító 2012. május 31-ig köti meg. Utoljára 2008-ban vehettek igénybe a praxisok fejlesztési forrásokat, ám a következő évre a támogatást az akkori szocialista kormány eltörölte.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.