Belföld

Megyénkben megteltek a menedékhelyek

Országszerte teljes kihasználtsággal működnek az éjjeli menedékhelyek. Több megyében száz százalék feletti az igénybevétel.

Országosan százszázalékos a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága – tájékoztatta a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI-t. Több megyében száz százalék feletti a kihasználtság, ilyen adatok érkeztek Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéből – írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére küldött tájékoztatóban.

Mint közölte, az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága Budapesten napok óta 97 százalék körüli. “Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer teljes kihasználtsággal működik” – jegyezte meg.

Rámutatott arra, hogy a különös hideg miatt a hajléktalanellátó és más szervezetek számos, nem szállás céljára szolgáló helyiséget is megnyitottak, azaz további legalább 600 férőhely áll rendelkezésre. Így a hideg elől önként behúzódó és a szociális munkások által beszállított minden embernek jut majd hely – írta Matlári Ferenc.

Közölte, nagyon sok ember önként ment be a menhelyekre; a hideg idő számos olyan embert segített rávenni a szállók felkeresésére, akik korábban határozottan elzárkóztak az ilyen intézmények igénybevételétől. Hozzátette ugyanakkor, “egészen bizonyos, hogy még így is több száz ember készül éjszakáit közterületen tölteni minden nap”.
A Menhely Alapítvány munkatársa szerint “a jelenleg tapasztalt, a hajléktalan emberek védelmére létrejött széleskörű összefogás példaértékű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik