Belföld

Sorra zárnak be az iskolák országszerte

Egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet vidéken a szélsőséges időjárás hatásai miatt. A diákok azonban csak most örülnek: tavasszal és szombatokon pótolnak.

Góra Zoltán megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: az intézmények vezetőinek a tanítás nélküli napokon is gondoskodniuk kell a gyermekek, tanulók felügyeletéről. Az önkormányzatok saját hatáskörben a bölcsődékben is elrendelhetik a szünetet – fűzte hozzá.

A tűzoltó ezredes megjegyezte, a kormányhivatal a döntést a megyei katasztrófavédelem javaslatára hozta meg, tekintettel a rendkívüli időjárási körülményekre és a közlekedésben várhatóan kialakuló nehézségekre.

Góra Zoltán közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Baranyában hétfőn 5-15 centiméter friss hó eshet, gyenge hófúvás előfordulhat, a hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 13 fok között alakul. Kedden egész napos havazás várható, amely 20-30 centivel növeli az eddig lehullott hó mennyiségét, az élénk szél miatt pedig hófúvások alakulhatnak ki. A hőmérséklet nappal mínusz 7 és mínusz 13 fok között várható. Bár a havazás szerdára megszűnik, marad a rendkívüli hideg, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 16 fok között lehet majd.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gázzal való takarékoskodás és a hideg idő miatt kényszerültek több iskolát bezárni. A BorsodOnline arról adott hírt hétfőn, hogy Ricsén és Olaszliszkán is szünetel a tanítás.

Ricsén ezen a héten nem járnak iskolába a tanulók, várhatóan február 13-án fogadja az intézmény ismét a diákokat.
Olaszliszkán az iskola és az óvoda is zárva maradt hétfőn, a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat a magas gázszámlán próbál így spórolni. Itt is egy hétig tarthat a szünet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt héten a forrói, a taktakenézi, a girincsi és a kesznyéteni iskolában rendeltek el tanítási szünetet.

Nincs tanítás hétfőn a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában sem, itt a hőközpont meghibásodása miatt. A nagycenki és beledi általános iskola valamint az óvodai „pihenő” után, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában úgyszintén rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a hőközpont meghibásodása miatt hétfőn.

Az iskola honlapján a következő közleménnyel tájékoztatta tanulóit a rendkívüli szünetről: „A hőközpont meghibásodása miatt, holnap 2012.02.06-án hétfőn nem lesz tanítás! Előre láthatóan kedden (2012.02.07. )már lesz oktatás, de további információk miatt figyeljék az iskola honlapját!”

Borkai Petra, az iskola tanulója, akivel épp hétfőn készítettünk interjút, kérdéseinkre elmondta, hogy már pénteken is olyan hideg volt az intézményben, hogy kabátban ültek a termekben.

A kiesett tanítási napokat tavasszal, szombatonként és a tavaszi szünet terhére pótolják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik