Belföld

Nemcsak a diákok, ők maguk is géniuszok

Nemrégiben, a Magyar Kultúra Napján két győri iskolaigazgató munkáját is a legmagasabb pedagógia díjjal ismerték el. A vezető géniuszok hisznek az iskolájukban és tehetségeikben.

A tanári hivatás egyik legrangosabb kitüntetése a Genius Apáczai Diploma Díj, melyet 2012-ben a Magyar Kultúra Napján két győri intézmény első embere is átvehetett. Budapesten Kaszás Lászlóné munkásságát arany, míg Zsegora Csaba teljesítményét ezüst fokozatú éremmel díjazták.

Feketén fehéren a legjobbak

Kaszás Lászlóné 31. tanévét kezdte meg idén, a Fekete István Általános Iskolában 8 éve ül a vezetői székben. Előtte igazgató-helyettesként dolgozott az intézményben, és állítása szerint pedagógus társai mindig, minden időben mögötte álltak. „Ez a díj nemcsak az én elismerésem, hanem az egész nevelőtestületé. Nagyon klassz csapat állt össze a Feketében, akik nyitottak mindenre” – vallja az igazgatónő, aki azt is elmondta, számára az a legfontosabb, hogy az iskolában mindenki jól érezze magát, a gyerekektől kezdve a szülőkön át, egészen a tanítókig. „1989 augusztusa óta azt vallom, hogy a gyermeket szeretni és tisztelni kell, és meg kell találni benne azt a pluszt, azt a tehetséget, amit folyamatosan fejleszteni lehet. Mert minden gyermek tehetséges.”

Együtt az élvonalban

A díjra egyébként úgy kellett pályázniuk a direktoroknak, és több szempont figyelembevételével hirdettek eredményt. Közel 20 jelölés alapján kellett kitölteni a pályázati kiírást, ami nemcsak az igazgatóról szólt, hanem többek között arra is kitért, hogy milyen végzettsége van a tanároknak az adott intézményben, milyen a tanulmányi átlag, vagy éppen a kompetencia eredmény. Ezért a 21 éves igazgatói pályával büszkélkedő Zsegora Csaba, a Nádorvárosi Közoktatási Központ irányítója sem csak a magáénak tekinti a kitüntetést. „Nagy megtiszteltetés számomra és az iskola számára is ez a Genius-díj. Úgy vélem ez a legnagyobb visszaigazolás, amit egy tanár kaphat az életében. A Dunántúlon ketten vehettük át ezt az oklevelet, ami jelzi azt is, hogy Győr nagyon jó helyen áll az oktatás területén” – hangsúlyozta a ma is még sokszor Kálváriaként emlegetett suli vezére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik