Belföld

Kegyetlen idő lesz a héten

Erős hófúvás miatt keddre három megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kapcsolódó cikkek

A Tisza és mellékfolyói szinte teljes szakaszukon befagytak, a Dunán zajlik a jég; az országban továbbra is teljes a készültség, további oktatási intézményekben rendeltek el tanítási szünetet. A rendkívüli havazás, illetve hófúvás hétfőn is több helyen okozott problémát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több út járhatatlanná vált, a Bakonyban kamionok akadtak el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hétfőn azt közölte az MTI-vel: elsősorban az esti-éjjeli órákban a fővárosban is havazni fog, 8-10 centiméternyi hótakaróra számítanak a szakemberek. Budapesten kedden napközben mínusz 8 fok várható.

A meteorológiai szolgálat honlapján a keddre szóló figyelmeztető előrejelzése szerint Zala, Somogy és Baranya megyében rendelték el a másodfokú figyelmeztetést, mivel ezeken a területeken erős hófúvásra lehet számítani, a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Tíz megyében elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el keddre. Az ország északkeleti részén Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyében hófúvás, míg Bács-Kiskun megyében a havazás miatt rendelték el a figyelmeztetést, Fejér és Tolna megyében a havazás és a hófúvás egyaránt gondot okozhat.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében a hófúvás és a havazás mellett kedden is számítani lehet erős, óránként 70 kilométeres erősséget meghaladó széllökésekre – írta honlapján a meteorológiai szolgálat.

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője elmondta: a Tiszán és mellékfolyóin az állójég a jellemző; a Tisza nagyon kis szakaszán van jégzajlás, illetve néhány helyen torlódik a jég, ezeket a vízügyi szolgálat folyamatosan figyeli. A Tisza különböző, úgynevezett kritikus pontjain összesen tizenhat jégtörő hajót tartanak készenlétben, megtankolva, illetve további kettő Tiszadobnál szükség esetén vízre tehető. Gyulán is “állomásozik” két mobil jégtörő, amelyeket országúton szállítva bárhová el tudnak juttatni – tette hozzá.

A hétvégi rendkívüli időjárás miatt a védekezésben részt vevő szervek hétfőre összesítették a hétvégi adataikat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte: a hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban.

A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig átmenetileg ki kellett költöztetni az otthonából.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfő délelőtt azt mondta: a rendőrség 24 ezer esetben intézkedett a hétvégén, 300 embert mentettek meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik. A hétvégén 20 ezer rendőr volt szolgálatban.

A hétvégén 170 közúti közlekedési baleset történt, ebből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, huszonnyolc pedig könnyű sérüléssel végződött. A balesetek jelentős része koccanásos baleset volt, nem járt személyi sérüléssel.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője úgy tájékoztatott: a mentősök a rendkívüli időjárási körülmények között a szokásosnál mintegy 20 százalékkal több, nagyjából hatezer esetet láttak el országszerte a hétvégén.

Mint kifejtette: sok embert a kihűléstől mentettek meg, ötven esetben fagyási sérüléseket láttak el, negyvenhárom helyszínen pedig szén-monoxid-mérgezés miatt nyújtottak sürgősségi ellátást. A folytatódó havazás, a tartós hideg kapcsán a mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat hatvan terepjáró adottságú mentőautó és hét mentőhelikopter segíti – tette hozzá.

A hideg idő és a havazás miatt tanítási szünetet rendeltek el az újfehértói oktatási-nevelési intézményekben. Nagy Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros független polgármestere azt mondta: a gyerekek egyelőre hétfőtől szerdáig maradhatnak otthon, kedden pedig várhatóan döntés születik arról is, meghosszabbítják-e a kényszerű szünetet a hét végéig.

Baranya megye valamennyi nevelési-oktatási intézményében rendkívüli szünetet rendeltek el szintén keddre és szerdára, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megyében is újabb települések általános iskoláiban rendeltek el különböző időtartamú tanítási szünetet erre a hétre.

Miután a budapesti hajléktalanszállók péntek este megteltek, a rendkívüli időjárásra tekintettel hétfőre a budapesti Honvédkórház 26 férőhelyes melegedőt alakított ki II-es számú telephelyén, a VI. kerületi Podmaniczky utcában. Mint Pácserné Bozi Judit, az intézmény kommunikációs vezetője elmondta: egy használaton kívüli épület első emeletén rendeztek be melegedőt, ahol már hétfő este 26 embernek elegendő hideg vacsorával várják az embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik