Belföld

Az ATV beperelheti a Magyar Narancsot és a Népszabadságot

Az ATV – a csatorna állítása szerint - egyetlen forintot sem kapott abból a 182 millióból, amelyet a Pécs – Európa Kulturális Fővárosa (EKF) népszerűsítése kapcsán televíziós megjelenésekre költött.

Január 27-én „Százmilliós megrendelés az ATV-s Mészáros Tamásnak” címmel közölt írást a magyarnarancs.hu.
A cikk állítása szerint a Pécs – Európa Kulturális Fővárosa (EKF) népszerűsítése kapcsán televíziós megjelenésekre költött 182 millió forint „közel egyharmadát” az ATV „vitte el”.

Ezen túlmenően a lap azt írta, hogy az állam csaknem százmillió forint értékben két szerződést kötött a televízió „népszerű riportere és politikai publicistája”, Mészáros Tamás résztulajdonában álló céggel, a Közszereplők Európai Akadémiája Kft-vel. A Népszabadság online kiadása, a Nol.hu „Százmilliós megbízás: amikor az ATV veri a Hír TV-t” címmel közölt összefoglalót a magyarnarancs.hu cikkéből. A Hír24 e cikkekből közölt lapszemlét.

Az ATV az alábbi nyilatkozatot tette közzé a fentiekkel kapcsolatban:

„Valótlan a Magyarnarancs.hu azon állítása, miszerint az EKF-fel kapcsolatos televíziós megjelenésekre költött 182 millió forint „közel egyharmadát” az ATV „vitte el”. A valóság ezzel szemben az, hogy az ATV egyetlen forintot sem kapott.

A cikk másik állítása szerint az EKF népszerűsítése kapcsán Mészáros Tamás „Ahogy tetszik” címmel 60 részes kulturális sorozatot készített, melyet az ATV sugárzott „péntekenként”.

A valóság ezzel szemben az, hogy ismétlésekkel együtt az ATV 116 alkalommal sugározta Mészáros Tamás kulturális műsorát. Az adás nem péntekenként, hanem csütörtökön és vasárnap délutánonként került képernyőre. A Televízió a kultúra iránti elkötelezettségéből fakadóan a műsor sugárzásáért nem kért pénzt, hanem ingyen sugározta azt, gyártásában pedig nem vett részt, annak részleteiről tudomása sem volt.

A magyarnarancs.hu egyébként közli az „Ahogy tetszik” című műsorral kapcsolatos számlák egyikét, melyből világosan látszik, hogy az ATV-nek semmi köze a szerződéshez: a számlakibocsátó az ATV-től teljesen független Berg Média Kft., a címzett pedig a Hungarofest Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Az ATV sérelmezi, hogy a cikkek megjelenése előtt sem a magyarnarancs.hu, sem a nol.hu nem adott lehetőséget a televízió álláspontjának kifejtésére. Noha Mészáros Tamás reakciója vasárnap délután megjelent a Pécsi Újság.hu-n, a nol.hu hétfő reggeli cikke ezt nem vette figyelembe. Így többek között Mészáros Tamásnak azon állításait sem, miszerint „a Narancs fogalmazásmódja például arra enged következtetni, hogy a műsor örvén az ATV is pénzhez jutott. Csakhogy a csatorna a produkció gyártásában nem vett részt, sugárzásáért pedig nem kért egyetlen fillért sem.”

A cikkek sugalmazásával szemben Mészáros Tamás nem „a televízió riportere”, és egyébként nem az ATV-vel áll munkaviszonyban.

A televízió a durva és méltatlan támadás miatt helyreigazítást kér az említett weblapoktól, és jóhírnevének megsértése  miatt is elégtételt kíván venni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik