Belföld

Tarlós kontra Rogán és a megszorítás

Visszavágott a főváros. A BKV érdekében lesznek megszorítások a fővárosi iskolákban

Nem reális az a Rogán Antal által felvázolt megoldás, amely többletbevételek nélkül oldaná meg a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását – tudatta a Magyar Hírlappal György István. A főpolgármester-helyettes közleményben vágott vissza az ötödik kerületi polgármester városvezetést kritizáló nyilatkozatára.

Rogán szerint külső források bevonása helyett inkább önmagán és a cégein kellene spórolnia a fővárosnak, például úgy, hogy kevesebb működési támogatást ad a Budapesti Közlekedési Központnak. Ezt egyébként Abu-Dzabiból üzente haza a fideszes politikus, ahol a parlament gazdasági bizottságának elnökeként tartózkodott.

György István értelmezhetetlennek és ellentmondásosnak tartja, hogy Rogán sokallja a BKK-ra fordított forrásokat, miközben maga is a tömegközlekedést nevezi a főváros legfontosabb feladatának. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fővárosnak minden ésszerű és lehetséges mértékig részt kell vállalnia a tömegközlekedés finanszírozásából, de egy határon túl lehetetlenség önerőből megoldani a gondokat.

A BKV finanszírozása körüli hadjáratot Tarlós István is megelégelte. A főpolgármester a városháza honlapján közzétett írásában azon bosszankodik, hogy egyesek „kifejezetten akadályozzák” a szűk lehetőségű megoldási kísérleteket. „A legszomorúbb, hogy még hergelik is a népet. Ami az útdíj polémiával történt, az a rosszindulatú károkozás iskolapéldája” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a tízezer forintos díjat valakik közvetlenül fenyegető veszélyként tálalták a közvéleménynek, miközben szó sem volt annak bevezetéséről. „Úgy látszik azonban, vannak, akiknek a botrány, az a vágy, hogy a főpolgármesternek vagy a kormányzati erőknek kárt okozzanak, lényegesen fontosabb szempont mint az, hogy a BKV-val vagy a várossal mi történik. Kár, hogy így van” – jegyezte meg.

A BKV érdekében lesznek megszorítások a fővárosi iskolákban

A közgyűlés január 25-én hozott döntése értelmében, a Budapesti Közlekedési Vállalat helyzete miatt átmenetileg zárolják a fővárosi fenntartású iskolák költségvetésének tíz százalékát, aminek következtében utóbbiak már februártól kevesebb pénzből kénytelenek működni – emlékeztet a BudapestInfo.

A Főpolgármesteri Hivatal minden érintett intézménynek elküldte azt a levelet, amelyben közli, hogy az iskolákban a minimálisra kell csökkenteni a béren kívüli juttatásokat, spórolni kell a fűtésen a világításon, a könyvek megrendelésén és az irodaszereken is.

A levélben az áll, hogy nem indíthatók intézményi beruházások, kivéve azokat a pályázati támogatásokat, amelyeket kötelező felhasználni. A Főpolgármesteri Hivatal szerint az iskolákban felújításra csak akkor kerülhet sor, ha balesetveszélyes vagy az iskola működőképességét veszélyeztető probléma áll fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik