Belföld

Súlyos helyzetben a civil szervezetek

24.hu
24.hu

2012. 02. 04. 14:00

Szakemberek adatai szerint a felére zuhantak a civil szervezetek támogatásai, több szervezet is a megszűnés szélére került.

 

Jelentősen csökkentek a civil szervezetek által megpályázható források 2011-ben – derült ki a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) a Szeged24-hez eljuttatott adataiból. „A tavalyi évben sok civil szervezet küzdött komoly anyagi nehézségekkel. A korábbi pályázati kiírások megváltoztak és késtek, ami sok civil szervezetet nehéz helyzetbe hozott” – mondta el Nizák Péter, az Open Society Institute (OSI) munkatársa.

Pontos képet ugyan még nem lehet alkotni, mert a szektor 2011-es bevételéről szóló hivatalos KSH adatok 2012 végére várhatóak, annyi azonban biztos, hogy a minisztériumi struktúra átalakulása miatt a tárcák által kiosztott pénz nehezen követhető, a Nemzeti Civil Alap (NCA) által nyújtott támogatás kevesebb, mint a felére zuhant, 6,24 milliárd forint helyett csak 2,52 milliárd forint volt tavaly a HBLF szerint.

A TÁMOP – vagyis az Európai Unió Strukturális Alapjaiból a civilek számára leginkább elérhető forrás – 49 konstrukciójának startját tervezték 2011-re, ehhez képest 22 indult el, tehát az előirányzottnak még a fele sem” – mondta el Nizák Péter. TÁMOP-ban 2011-2012-re együtt 96 konstrukciót terveztek, de ebből 74-re még várni kell. „Ebben a kétéves periódusban a késésben lévő konstrukciók összértéke 351,20 milliárd forint” – idézte Nizák Péter a Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért munkacsoport adatait.

Mivel a TÁMOP-ba 2011-2012-re összesen 596,29 milliárd forintot terveztek be, a teljes összeg háromnegyedéhez még nem lehet hozzáférni. Szerinte a jövő is bizonytalan, mert például a Nemzeti Együttműködési Alap (korábban Nemzeti Civil Alapprogram) idei kerete 3,38 milliárd forint, ami ugyan több a tavalyinál, de jóval kevesebb a 2010-es 6,24 milliárdnál. A szakember szerint mivel a személyi jövedelemadó kulcsa 16 százalékra csökkent, az szja 1 százalékának felajánlásaiból is kevesebbre számíthatnak idén a civilek.

A Szeged24 több, neve elhallgatását kérő,  elsősorban hátrányos helyzetűekkel foglalkozó civil szervezet képviselőivel beszélt, akik elmondták: a korábbiaktól eltérően már tavaly sem kaptak a Nemzeti Civil Alapprogramtól támogatást, idén pedig egyetlen pályázaton sem tudtak elindulni. Elmondásuk szerint ugyanis a legtöbb civil szervezet forráshiányos, és nem tudja előteremteni a pályázatokhoz szükséges önerőt. Így elmondásuk szerint több kisebb civil szervezet a megszűnés határárra jutott.

A HBLF tájékoztatása szerint: Szablics Bálint, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Civil Kapcsolatok Főosztályának vezetője elmondta: ők is érzékelik a civil szervezetek nehézségeit, de pillanatnyilag lehetetlen pontos képet alkotni a helyzetről, hiszen nagyon sok helyről és sokféle formában lehet támogatáshoz jutni. Ezért most információt gyűjtenek a különböző minisztériumoktól az azoknál elérhető támogatásokról, beleértve a közvetetteket, például az adókedvezményeket is. A főosztályvezető szerint egyébként a TÁMOP – amely egyébként 2014 végéig tart – kiírásai felgyorsulnak majd, ez kormányzati érdek is, mert csak akkor lehet lehívni az uniós támogatásokat, ha a pályázatok időben elkészülnek.

A főosztályvezető szerint az is pozitívum, hogy a közhasznú civil szervezeteknek juttatott magánadományok ismét társasági adókedvezményt élveznek: a támogatást költségként el lehet számolni, és az összeg  húsz százalékával csökkenteni lehet az adóalapot. Utóbbi kedvezmény tartós adományok esetén a  negyven százalékot is elérheti. Szablics Bálint szerint a civil szervezetek számára a több lábon állás jelentheti a jövőt: ebben az állami támogatás mellett az adomány, az önkéntesség és az adókedvezmény segíthet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.