Belföld

Mellár Tamás Körön kívül

A konzervativizmus nem egyenlő a kormányhűséggel.

Az egyik legismertebb közgazdász a Hír24 információi szerint otthagyta a Professzorok Batthyány Körét. A közgazdász többször jelezte: jó célokat tűzött ki a kormány, de rossz eszközöket választott a megvalósításhoz. A Kör eredetileg megfogalmazott célja szerint „a polgári értékrendet magukénak valló, ezen értékrend érvényesítéséért tenni akaró egyetemi tanárok” közös munkájának biztosítana keretet. A Kör a jelen kihívásaira hosszabb távon is érvényes megoldásokat keresve járulna hozzá „a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához”, hogy “ezzel előmozdítsa erkölcsi és gazdasági felemelkedését.”

A Professzorok Batthyány Köre a minap kiállt az új magyar alkotmányos rend és a kormány szabadságharca mellett. Az elnökség helyesnek nevezte a törekvést „a nemzeti érdekek hathatós védelmére a nemzetközi érdekcsoportok és hazai kiszolgálóik egyre erősebb nyomásával szemben”. „A vehemens nemzetközi reakciókban a demokrácia képmutató féltése örvén a gazdasági érdekek mutatkoznak meg”.A Kör szerint ugyanazok, akik most elítélően nyilatkoznak „a magyar demokrácia állítólagos sérelméről”, akár támogatják is a harmadik világ diktatúráit, ha gazdasági érdekeik ezt kívánják.


Nem akar a szabadcsatokban “szolgálni”

Fotó: MTI / Beliczay László

A Professzorok Batthyány Köre szerint az erős magyar kormányzat és a jelentős parlamenti többség „függetlenségünket és az évezredes magyar kultúrát védelmezi velük szemben a vágtató globalizáció viszonyai között”. „Az országgal szembeni hidegháborús hisztéria már nemcsak a kormányt, a kormánypártokat veszélyezteti, hanem a nehéz helyzetben lévő ország talpon maradását, nemzeti céljainkat is” – írta közleményében az elnökség.

A tudományos mellett korábban közéleti szerepvállalásáról is ismert Mellár Tamás több írásában, interjújában jelezte, hogy noha jobboldali beállítottságúnak vallja magát, mégsem ért egyet a kormány jelenlegi gazdaságpolitikájával. Az elnökség minapi közleménye azonban a jelek szerint éppen ennek a konzervatív értékrendnek mond ellent.

A professzor legutóbb a Népszabadságban közölt írásában jelezte is, meglepte, hogy egy olyan komoly szervezet, mint a Professzorok Batthyány Köre csatlakozott azokhoz a szabadcsapatokhoz, amelyek kiállnak a kormány eddigi gazdaságpolitikája mellett. „Azok a jobboldali értelmiségiek, akik most – felháborodva a nyugati pénzügyi körök arroganciáján – az utcára vonulnak az Orbán-kormány mellett”, valójában a legrosszabb forgatókönyv, az államcsőd bekövetkeztét segítik elő.

Mellár professzor emlékeztetett rá, hogy „a minket ért – gyakorta igaztalan (fasisztaveszély, diktatúra stb.) – támadások alapja és fő táplálója éppen a kormány hibás gazdaságpolitikája, amely elfogadhatatlan és megengedhetetlen eszközöket használ”. Szerinte a másfél éves kormányzás intézkedései között „elvétve, ha lehet találni egyet-kettőt, amely valóban a kisemberek helyzetén próbált segíteni, ugyanakkor viszont hosszan lehetne sorolni azokat, amelyek a hazai nagytőke és politikai elit érdekében fogalmazódtak meg”.

A professzor „az utcára vonulósdi” helyett társadalmi párbeszédet sürgetett a valódi kérdésekről. Arról, „hogy miként is lehetne megerősíteni a magyar gazdaságot, hogyan lehetne a helyi piacokat aktivizálni, a kistermelők együttműködését elősegíteni, a versenyképességet fokozni. Hiába ugyanis a nemzeti hevület, a gazdasági szabadságharcot csak erős gazdasági szereplőkkel lehet megvívni, tehát először talán ezeket kellene megteremteni”.

Mellár Tamás elismerte, ez macerás, „sokkal könnyebb a tragikus hős szerepében tetszelegni, a nemzethalált emlegetni, és minden felelősséget a velünk szemben ármánykodó IMF-re és EU-ra hárítani, ahelyett, hogy végre szakszerűen elkezdenénk dolgozni, és aztán a jól megérdemelt munka után az igen szerény eredményeknek örülni. Sajnos azonban ez nem sajátja a magyar karakternek, így hát marad „az eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem”.

Mellár Tamás a fordulatról

A bizalom helyreállítása, az államháztartás reformja és az ágazati szerkezet átalakítása kell ahhoz, hogy az ország finanszírozása helyreálljon és fenntartható növekedési pályára kerüljön a gazdaság – írta az MTA doktora a Napi Gazdaságban. Az új gazdaságpolitikához „a rövid és középtávú növekedési pálya rögzítése alapján lehet hozzákezdeni – emlékeztetett. Szerinte az államháztartási rendszer reformja elodázhatatlan. „Sajnálatos módon azonban az adott helyzetben az egyes alrendszerek (nyugdíjrendszer, oktatás, egészségügy stb.) átalakítása nem koncentrálhat csak a hatékony működésre, hanem a lehető legnagyobb megtakarításokat is szem előtt kell tartani”.

A másik fontos terület, amelyről Mellár Tamás szerint kevés szó esik, a nem megfelelő ágazati szerkezet. Arra lenne szükség, hogy a gazdaságpolitika „hathatósan támogassa a szerkezetváltást, azon szektorok előretörését, amelyek élenjárnak a magas hozzáadottérték-tartalom és a saját bázisú export előállításában. Itt elsősorban a mezőgazdaság, élelmiszer-gazdaság, gyógyszeripar, gyógyászat, turizmus, megújuló energia jöhet számításba”.

Mellár Tamás szerint le kell számolni a tévhittel, hogy az adóterhek csökkentése növelné a versenyképességet, a magas jövedelműek adóinak csökkentése beindíthat a gazdasági növekedést. „Csak a stabil és kiszámítható adóztatással lehet nagyobb gazdasági teljesítményeket kicsikarni a gazdasági szereplőktől.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik