Belföld

LMP: Lázár közpénzből tőzsdézett

Az ellenzéki párt az elszámoltatási kormánybiztos figyelmébe ajánlotta a hódmezővásárhelyi polgármester gazdasági lépéseit.

Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként „közpénzből tőzsdézett” a város rábízott vagyonával, amivel eljátszotta hitelét és politikai felelősség terheli tetteiért – jelentette ki az LMP országgyűlési képviselője. Szilágyi Péter szerint, ezek után a kormányoldal már soha többé nem emelheti fel szavát hitelesen a “spekulatív tőkemozgások” ellen.

Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a kétharmados parlamenti többség tudatában „zsarolja” azt a bankot, amelytől korábban hitelt vett fel az általa vezetett város. Szilágyi arra kérte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost, vizsgálja ki frakcióvezetője és a hódmezővásárhelyi közgyűlés elmúlt években tett gazdasági lépéseit.

Hódmezővásárhely tavaly december végén fordult levélben az Erste Bankhoz, és a 2006-ban, zárt körben kibocsátott svájcifrank-alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérte a pénzintézettől, a bank azonban elzárkózott ettől.

Lapinformáció szerint Hódmezővásárhelynek korábban több mint 1,6 milliárd forintos bevétele származott az árfolyamnyereségen. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab, 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt adott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben 251 forintnál járt az alpesi ország valutája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik