Belföld

Havi 15-20 ezer forinttal nőhet a gázszámla a nagy hideg miatt

A jelenlegi extrém hidegben egy átlagos lakás fűtésköltsége havi 3-5 ezer forinttal, míg egy átlagos családi házé akár havi 15-20 ezer forinttal is emelkedhet.

A magas fűtésszámlát az is indokolja, hogy a régióban Magyarországon a legdrágább a gáz. Míg nálunk, a januári ÁFA és gázáremelés következtében egy MJ fűtőanyag már 3,3 – 3,5 forintba kerül, ugyanennyi gáz Szlovákiában 2,7 forintba, miközben a régióban nálunk a legvékonyabb az alkalmazott szigetelés vastagsága. Ez azt jelenti, hogy egy magyar családnak évente akár 40.000 forinttal is többet kell fűtésre fordítania, mint a környező országok családjainak.

A rendkívüli és tartós hideg hatására jelentősen megnő a magyar családok gázfogyasztása, és ezzel a havi kiadások mértéke is A beköszöntött szibériai hidegben a 60-70 millió köbmétert is elérheti a napi gázfogyasztás Magyarországon. Az időjárás egy fokos csökkenése ugyanis körülbelül napi 1,5-2 millió köbméterrel növeli meg a gázfogyasztást.

A rezsiköltségek 60-70 %-át a fűtésszámla teszi ki, így nem elhanyagolható kérdés, hogy hogyan csökkenthető ez a tétel. A szakemberek szerint a szigetelés jelentheti az egyik megoldást, hiszen az alkalmazott homlokzati szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése már 3-4%-os energia megtakarítást eredményez.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik