Belföld

Bércsökkentés az egészségügyben

Sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése, miközben béremelésről tárgyalnak.

Az egészségügyben dolgozók közül sokan a napokban szembesülnek majd azzal, hogy csökkent a nettó jövedelmük, éppen akkor, amikor az egészségügyért felelős államtitkár a béremelés lehetőségéről tárgyal a szakmai szervezetekkel – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

Bércsökkenést most is az átlag alatt keresők szenvednek el. A Liga Szakszervezetek számításai szerint béremelés híján a bruttó 216 805 forint alatt keresők nettó jövedelme csökken. Ha nincs gyermek a családban, akkor a csökkenés meghaladhatja a tíz százalékot. Bekövetkezett az, amit előre jeleztünk – mondta a lapnak Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Álláspontja szerint a közszféra számos területén késik a kompenzáció, a munkavállalók így több ezer, esetenként több tízezer forinttal is kevesebbet kapnak, mint amire számítottak. “Elfogadhatatlan számunkra, hogy az amúgy is alacsony keresetű, több éve bérbefagyasztással sújtott közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt” – mondta.

Az egészségügyben a helyzetet az is súlyosbítja a cikk szerint, hogy az ágazatban nem csak közalkalmazottak dolgoznak. Az állam nekik és a versenyszférának további pályázható támogatást is nyújtana a nettó bérek szinten tartásához, ám a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a bérkompenzációval közel sem tud majd minden munkáltató élni, az állami támogatásnak ugyanis feltételei vannak, a pénzhez ráadásul leghamarabb áprilisban juthatnak hozzá, ha egyáltalán elnyerik a támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik