Belföld

Új igazgató a PTE szombathelyi képzési központján

Új igazgató, Horváth Boldizsár került a PTE Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjának élére.

Horváth Boldizsárt nevezték ki a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Szombathelyi Képzési Központjának igazgatójává – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szombathelyen Betlehem József, az egyetem egészségtudományi karának dékánja.

Az egészségtudományi kar 2006 óta egyetemi karként működik, így Szombathelyen is egyetemi végzettséget nyújt, és mindenben megfelel azoknak a szigorú követelményeknek, amelyeket az új felsőoktatási törvény előír. Ezt a helyzetet nem lesz könnyű fenntartani, számos kihívás áll az új igazgató előtt – hangoztatta a dékán.

Horváth Boldizsár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rövidtávú program az intézmény számára: “túlélni a 2012-es évet”, hosszabb távon pedig mindenképp az, hogy szélesíteniük kell az intézmény képzési kínálatát, olyan területek felé is elmozdulva, amelyek ma még első hallásra furcsának tűnnek. Ilyen területként jelölte meg például a szépségipart, szavai szerint lenne fizetőképes kereslet az egészségügyhöz is kapcsolódó képzések iránt. A professzor szól arról is: Nyugat-Magyarország az ország egyetlen régiója, ahol orvosi egyetem nincs, de Szombathelyen mégis nagy hagyományokkal rendelkezik az egészségügyi képzés, és a régióban élők fontosnak érzik, hogy ez a képzés hosszú távon is megmaradjon.

Arra a 620-630 államilag finanszírozott helyre, amelyet az egészségtudományi kar kapott, négy képzési központ, Pécs, Zalaegerszeg, Kaposvár és Szombathely is pályázik. A vidéki képzési központok támogatása mellett szól érvelése szerint, hogy azok között a hallgatók között, akik védőnőnek, szülésznőnek, ápolónak, mentőtisztnek, szociális munkásnak tanulnának, sokan vannak, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy lakóhelyüktől távol tanuljanak.

A sajtótájékoztatón többen is méltatták Horváth Boldizsár professzornak egyetemi oktatóként, a Markusovszky kórház tudományos igazgatójaként, illetve gyakorló szülész-nőgyógyász főorvosként végzett tevékenységét. Elismerően szólt róla Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott is. Betlehem József dékán szerint Horváth Boldizsár személyében olyan nagy tudású, kiváló szakmai kvalitású vezetőt iktattak be, aki reményeik szerint képes lesz megvalósítani azokat az új célokat is, amelyeket az átalakuló felsőoktatási környezet megkövetel.

Ajánlott videó