Belföld

Orvosi bravúr Debrecenben

Bravúros beavatkozással, Debrecenben először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum neurológiai klinikáján.

A beavatkozás előzménye, hogy nemrégiben az intézmény orvosainak sikerült beszerezni egy különleges, a combverőéren keresztül az agyba vezethető, rendkívül drága, egyszer használatos eszközt. A műszer segítségével az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást okozó vérrögöt úgy lehet eltávolítani mint palackból a dugót – mondta el Fuxreiter Margit, a centrum stratégiai igazgatóhelyettese.

A szerkezet “bevetésére” február 1-jén került sor először. Szerdán reggel egy hajdúszováti férfi bénult meg jobb oldalára és teljes beszédzavara alakult ki. A beteg CT-vizsgálata alig egy óra múlva megtörtént. Ezután a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport 3 órával a stroke-ot követően az új eszközzel elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a bajt okozó vérrögöt.

A beteg pár óra múlva már teljesen tünet- és panaszmentes volt, egy nap múlva pedig gond nélkül sétált és beszélgetett a nővérekkel.

Ez volt az első ilyen beavatkozás Debrecenben, de világszerte is csak válogatott központokban és kis számban tudják végezni.

Csiba professzor elmondta, hogy ezzel az eszközzel a beavatkozás csak és kizárólag az akut stroke első néhány órájában jöhet szóba, tehát régi, akár egy napnál idősebb érkatasztrófákban nem lehet alkalmazni.

Magyarországon 50 ezer stroke történik évente, ezek egyharmada maradandó rokkantságot okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik