Belföld

Korcsolyapályákat nyitnak a Balatonon

Még nem állt be teljesen a Balaton jege, a komp is közlekedik, de a jég 5-11 centiméteresre hízott, helyenként tükörsima a felülete, így jó esély van arra, hogy hétvégén megnyíljanak az első jégpályák.

Már több önkormányzat is jelezte – köztük Fonyód és Siófok -, hogy jégpályát kíván kijelölni a hétvégére, és van, ahol jeges rendezvényre is készülnek. A jelek szerint több helyen téli sportolásra alkalmas jég alakul ki néhány nap múlva, de egyelőre sok helyen veszélyes a jégen tartózkodni – mondta el Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek.

Csütörtökön több helyen végeztek méréseket, és azt tapasztalták, hogy a parttól távolodva drasztikusan csökken a jég vastaga, Fonyódon például a partközelben tíz centimétert mértek, 50-100 méterrel beljebb már csak öt centimétert.

Jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mi tekinthető megfelelő jégvastagságnak (csupán annyit mond ki, hogy a jég legyen kellő szilárdságú, ne olvadjon és ne mozogjon), de az általános tapasztalatok szerint a jég akkor alkalmas arra, hogy több embert is biztonságosan megtartson, ha tíz centiméternél vastagabb, homogén, és acélos a felülete.

Kozma Ani, a siófoki önkormányzat szóvivője azt mondta: megkezdték az előkészületeket, hogy szombaton jégpályát nyissanak a Balatonon. Reggel 8 órától sötétedésig biztosítanak majd pályafelügyeletet, egészségügyi szolgálatot, korcsolyabérlési lehetőséget és melegedőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik