Belföld

Kaptak még 9 napot a felvételizők

Február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe.

Az oktatási államtitkárság szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint rájöttek, hogy a középiskolások nem rendelkeznek kellő ismerettel a felsőoktatásba lépés új – rapid módon elrendelt – feltételeiről. Az államtitkárság ezért úgy döntött, meghosszabbítja a felvételi jelentkezési határidőt, „ily módon biztosítva a tanulóknak és családjuknak, hogy minél megfontoltabban dönthessenek a továbbtanulásról”.

Az államtitkárság elindította a módosításához szükséges jogi eljárást, melynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan illetve hagyományos módon, papír alapon postára adni. A diákoknak és családjuknak így kilenc nappal több áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket.

Mint írtuk az alapjogi biztos megállapítottta, hogy sérülnek a fiatalok jogai, mert mindössze két hetük van arra, hogy életre szóló döntést hozzanak. Úgy véli, a felsőoktatási felvételi rendszer átalakítása kapcsán nem vették figyelembe a továbbtanulni szándékozók „reális szükségletét”. A folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen módosultak a korábban meghirdetett képzési formák és azok feltételrendszere. Megállapítja: a „mára előállott körülmények” nem adnak kellő időt, illetve ellehetetlenítik, vagy nagymértékben megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát. Szabó Máté közleménye emlékeztetett rá, hogy az egyetemeknek és főiskoláknak a decemberben elfogadott felsőoktatási törvény hatására át kellett alakítaniuk képzési rendszerüket.

Emellett a szaktárca vezetője január elején fogadta el a szeptembertől érvényes keretszámokat, és január 20-án alkotta meg az állami ösztöndíjas, továbbá az állami részösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésről, illetve a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat.

Rendkívül figyelemreméltó és mindenképpen megfontolandó Szabó Máté alapjogi ombudsman megállapítása, amivel teljes mértékben egyetértünk – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökének közleményében. Mendrey László szerint “ideje felismerni, hogy a középkori jezsuiták jelmondata – “Finis sanctificat media” (a cél szentesíti az eszközt) – a XXI. században nem állja meg a helyét. Mert közben ott van az ember”. Arra kérik a szaktárca illetékeseit, hogy gondolják át és vonják vissza előterjesztésüket a felsőoktatás 2012/2013-as évének keretszámait illetően. Szerintük a következő tanévre – kellő előkészítés mellett – már alkalmazhatók a jelenlegi elképzelések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik