bkv
Belföld

Évi 54 millióért bérel autót a BKV a vezetőknek

Szűkíteni akarják a személyi használatú kocsik körét. Havi 525 ezer forint volt tavaly az üzemanyagköltségük.

A Vezess.hu szerint nem kirívó, hogy egy többezres vállalatnál a főnökök céges autót használhatnak, és nyilvánvaló, hogy a kocsikra költött tízmilliók esetleges megspórolása nem javítana érdemben a BKV helyzetén. Mégis érdekes információ lehet, hogy az összeomlás szélén álló, nagyrészt közpénzből aládúcolt cég mennyit szán erre.

Az összesen több ezer darab, nagyrészt lepukkant busz, villamos, HÉV és troli üzemeltetése mellett 277 darab úgynevezett belszolgálati járművet használ a BKV. Ezek között van 23 Škoda is (átlagéletkoruk 1,62 év), amelyeket a vezérigazgató és helyettesei (Superbek), az igazgatók, főmérnökök és főosztályvezetők használhatnak (Octaviák).

“A járművek használatának indoka a vezetői munkakörben jelentkező feladatok ellátása” – közölte a BKV. A fiatal kocsik használatára nincs korlátozás, viszont a cég szerint arra figyelnek, hogy 48 hónap alatt a futásteljesítményük ne haladja meg a 100 000 kilométert. A főnökök személyautóihoz az elmúlt években üzemanyagkártya is járt. 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben átlagosan 6,3 millió forintot költött e járművek tankolására évente a BKV.

Ha összeadjuk ezeket az összegeket, akkor kiderül, hogy tavaly 54 382 188 forintot költött a BKV a főnökök autóinak bérletére és tankolására. (Hangsúlyozzuk, a 6,3 millió forintos üzemanyagköltség átlagos évi összeg.)

Idén várhatóan valamennyivel kevesebbet költ a BKV a főnöki járművekre, amelyek körét a tavaly november 17-én elfogadott új szabályozás szűkíti majd valamikor. A “jövőben” csak a vezérigazgató és helyettesei lesznek majd jogosultak “személyi járműhasználatra”. Hogy pontosan mikortól, arra azt felelte a vállalat sajtóosztálya, hogy “a változások a szervezeti átalakuláskor megváltozó munkakörökkel egyidejűleg kerülnek bevezetésre”.

Ezt megelőzően – “a társaság jelenlegi finanszírozási helyzete miatt” – pár hete felfüggesztették az összes üzemanyagkártya használatát. Vagyis a most még 23 autóból álló főnöki flottát a használóknak kell tankolniuk. A BKV dolgozói, így a céges autót használó főnökök (és közvetlen családtagjaik) ingyen utazhatnak igazolványukkal a tömegközlekedési járműveken – egyelőre február végéig. A több éve automatikusan járó ingyenbérletek kiváltását ugyanis pár napja felfüggesztette a cég, mert a hírek szerint a jelenleg tárgyalt kollektív szerződésben megvonnák a családtagok ingyenes utazását. A vezetőknek, alkalmazottaknak megmaradna – írja a Vezess.hu..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik