Belföld

Borsodban még kér a nép

Egy hétig gyalogolnak, hogy végre beszélhessenek a megválasztott országgyűlési képviselőjükkel.

„Munkát, kenyeret!” jelszóval éhségmenetet szerveznek borsodi polgármesterek. Miskolcról február 6-án, hétfőn indulnak gyalog és terveik szerint 13-án érnek Budapestre, a Kossuth térre, a parlamenti nyitónapra. Szerintük a hétköznapok azt igazolják, hogy az élet egyre keservesebb az egyszerű embereknek.

A kistelepülések polgármesterei, munkásai és munkanélkülijei úgy vélik, a világ teljesen más, mint amit a tévében látni. „Dicső kormányunk 22 500 forintra csökkentette a segélyt, ami valljuk be semmire sem elég. Úgy gondolom, ez ellen tenni kell valamit” – fogalmazott a Hír24-nek az egyik szervező, Takács László. Alsógagy polgármestere szerint az országban  szegény emberből van a legtöbb, a kormány mégis a gazdagok zsebét tömi meg. A borsodi települések lakosai nem tudják fenntartani magukat. “Nincs pénz kenyérre, gyógyszerre, nem hogy a számlák kifizetésére.”

A menetet szintén szervező Vécsi István, Ricse polgármestere egyenesen úgy fogalmazott, hogy „sok ember egyszerűen halálra van ítélve ezen a vidéken”. Vécsi István 20 éve vezeti a Tisza jobb partján, Révleányvár és Cigánd között fekvő kicsi falut. Arról panaszkodott, hogy az elmúlt másfél évben mindössze kétszer sikerült találkoznia a térség országgyűlési képviselőjével. A fideszes Hörcsik Richard két alkalommal ment el a kistérségi találkozóra, igaz másodszor hónapokat kellett egyeztetni vele – mondja a ricsei polgármester. Ezért mennek a Parlamenthez, mert mint írják, ott biztos találkozhatnak, és talán meghallgatják őket. A követeléseik is viszonylag egyszerűek. „Három dolgot szeretnénk kérni. Munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért.”

Takács László Alsógagy polgármestere még hozzáteszi, már odáig fajult a dolog, hogy saját pénzéből oszt támogatásokat. Ezért mindenképpen nekivág az útnak. A Hír24 keresi Hörcsik Richárdot.

update: Sikerült utolérnünk Hörcsik Richárdot. A fideszes képviselő arról biztosított minket, hogy most is “polgárokkal” találkozik, éppen egyik helyről, a másikra tart. Hozzátette még, hogy Vécsi István, Ricse polgármestere nem kereste és nem keresi őt, de ha feljönnek Budapestre a parlamenthez, természetesen fogadja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik