Belföld

Uniós ismeretekre képeznek fiatal romákat

Roma fiatalok jelentkezhetnek szerte az országból arra a hat hónapos újságírói programra, amelynek során az Európai Unióról és a társadalmi integrációról szereznek alapos ismereteket

Az Európai Unió Tanácsa még a magyar elnökség ideje alatt fogadta el a 2020-ig megvalósítandó nemzeti roma integrációs stratégiák EU-s keretprogramját. A program nem csupán uniós szintre emeli a romák társadalmi integrációját, hanem azonosítja azokat a területeket (oktatás, foglalkoztatás, egészségügy és lakhatás), amelyek mentén az egyes tagállamok roma társadalmi felzárkóztatásának meg kell valósulnia -közölték a Szeged24-el a Külügyminisztérium Sajtóosztályán, amely elindította a roma fiataloknak szóló programot.

A tárca sajtóosztályán elmondták azt is: az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája és a Külügyminisztérium kiemelt célkitűzése egyrészt az, hogy a magyarországi roma népesség társadalmi integrációja a hazai médiában hangsúlyos szerepet kapjon. Másrészt az, hogy létrejöjjön egy olyan, fiatal roma újságírókból álló közösség, amelynek tagjai ismerik, értik a felzárkózás kihívásait és lehetőségeit és képesek azokat hitelesen közvetíteni a roma és a többségi társadalom tagjai számára egyaránt, valamint ismerik az Unió és Magyarország EU-tagsága kínálta lehetőségeket, és ezekről képesek közösségüknek is tájékoztatást adni.

A program végrehajtására a Külügyminisztérium közbeszerzési eljárást írt ki, amelyet a Független Médiaközpont nyert meg. A szervezet egyébként több mint tíz éve foglalkozik roma újságírói gyakornoki képzéssel, mely számos hazai és nemzetközi elismerést kapott már. „Az egész országból várjuk a 18 és 30 év közötti roma fiatalok jelentkezését február 13.-ig” – mondta a Szeged24-nek a központ igazgatója. Móricz Ilona arra is felhívta a figyelmet: mindenképpen fontos, hogy a jelentkezőnek legyen  némi újságírói tapasztalata vagy ilyen irányú felkészültsége. Épp ezért a szokásos önéletrajzon, motivációs levélen kívül, egy már publikált anyagot is kérnek a jelentkezőktől.

Ez azonban lehet bármilyen műfajú anyag, és mindegy, hol jelent meg – újságban, online felületen, rádióban vagy televízióban. Ez az igazgató elmondása szerint azért fontos, mert a program a már meglévő ismeretekre, tapasztalatokra épít, azokhoz kíván rengeteg szakmai és gyakorlati információt hozzátenni, legyen szó az Európai Unióról, a társadalmi integráció különféle területeiről vagy a roma kultúráról. Ami pedig a program tartalmát illeti: a jelentkezők közül tíz fiatalt választanak ki, akiknek március elejétől augusztus végéig a Független Médiaközpont összesen száz  órás felkészítést tart Budapesten. A foglalkozások témája átfogja az Európai Unióval kapcsolatos és újságírói szempontból fontos ismereteket; az uniós roma stratégiát és az ehhez illeszkedő magyarországi roma stratégiát, a társadalmi integráció kiemelt területeit. Külön előadás-sorozat foglalkozik majd a roma kultúrával, történelemmel, a romákkal kapcsolatos kutatásokkal, a média és a roma újságírók szerepével.

A résztvevők ezen kívül a közélet és a kultúra neves képviselőivel is találkoznak, ellátogatnak intézményekhez, civil szervezetekhez, valamint egy-egy témát áttekintő kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt. Móricz Ilona hangsúlyozta: a program kiemelten gyakorlatközpontú. A foglalkozásokkal párhuzamosan a résztvevők heti tizenhat órás gyakorlaton vesznek részt az országos és a regionális média szerkesztőségeiben, ahol híreket, tudósításokat, interjúkat és riportokat készítenek újságíró és szerkesztő mentorok irányításával.  A program időtartama alatt a résztvevők kisebb összegű hozzájárulásban is részesülnek. A vidékiek heti egyszeri hazautazási, valamint budapesti szállásköltségeit a projekt finanszírozza, amely összesen mintegy húsz millió forintba kerül. A résztvevők kiválasztása két fordulóban történik.

A második fordulóra meghívást a kiírási feltételeknek megfelelő jelöltek kapnak, akiknek közéleti, európai uniós és médiaismereteket felmérő tesztet kell megírniuk és egy rövid beszélgetésen kell részt venniük. Pályázni kizárólag írásban, elektronikusan vagy postán eljuttatott levélben lehet. A szükséges pályázati információ és dokumentáció megtalálható a Független Médiaközpont honlapján. (www.cij.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik