Belföld

Nyolcszáz háztartás van fűtés nélkül a nyolcadik kerületben

A VIII. kerületi önkormányzat szerint nyolcszáz józsefvárosi háztartásban nincs gázfűtés.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester a városrész szerdai védelmi értekezletén, amelyet a hét végétől várható rendkívüli hideg miatt hívott össze, elmondta, többnyire egyedülálló időseknél nincs bekötve a fűtés, de a kerület – hiába szeretne – nem tud segíteni az érintetteken, mert még nincs adata, ráadásul a gázfűtés nélküli ingatlanok túlnyomó része nem önkormányzati tulajdon.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ügyben az MTI-nek azt mondta: a tárcához egyelőre nem érkezett több hasonló panasz. Felidézte: cél, hogy Magyarországon senkit ne fenyegessen kihűlés, éppen ezért kért a tárca előző nap intézkedéseket a polgármesterektől, szervezetektől, az energiaszolgáltatókat pedig arra szólította fel, hogy a nagy és várhatóan tartós hidegre való tekintettel átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél.

A VIII. kerületi védelmi értekezlet egyebek mellett arról döntött, hogy szociális munkások, rendőrök, közterület-felügyelők részvételével összehangolt járőrszolgálatot indítanak, “intenzív közterületi jelenléttel” előzik meg azt, hogy az utcákon bárki halálra fagyjon, kihűljön.

Emellett a kerületben harminc újabb férőhelyet alakítanak ki fedél nélkül élőknek, valamint azoknak, akik romos épületekben húzzák meg magukat. Az idősklubok hosszabb nyitva tartással működnek és tagságtól függetlenül bárkit befogadnak, a lakosságot pedig szórólapokon tájékoztatják arról, milyen lehetőségeik vannak a hideg idő “átvészelésére”, továbbá egy ingyenesen hívható telefonszámot is működtetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik