Belföld

Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait

Szerda reggel hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője

Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően az etiópiai terrortámadás magyar túlélőinek hazautaztatását követően szerda reggel a merényletben elhunyt két magyar állampolgár holttestét is hazaszállították.
A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal ezelőtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását. Szijjártó Péter hozzátette: az etiópiai merénylettel kapcsolatban Hajdu János, a TEK főigazgatója várhatóan a délután folyamán sajtótájékoztatót tart.
A január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét.
Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve akkor azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.
A támadásról a TEK vezetője haladéktalanul értesítette, majd a fejleményekről folyamatosan tájékoztatta az akkor Strasbourgban tartózkodó Orbán Viktort. A kormányfő utasítást adott Martonyi János külügyminiszternek és a TEK főigazgatójának, Hajdu Jánosnak, hogy mielőbb gondoskodjanak a magyarok megfelelő ellátásáról és hazautaztatásáról.
Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.
Január 21-i keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista. Közölték, hogy németek vannak fogságukban, de azt cáfolták, hogy nyugatiakat öltek meg.

Mint ahogy azt a Szeged24 megírta, Fábián Tamás temetése február 11-én, szülővárosában, Vasváron lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik