Belföld

Első fokon pénzbüntetés és próbára bocsátás

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy férfit pénzbüntetésre ítélt, két vádlott-társát próbára bocsátotta az első fokon eljáró Győri Városi Bíróság kedden; a férfiakat az ítélet szerint felelősség terheli azért, hogy 2009 nyarán halálos sérüléseket szenvedett egy ötéves kisfiú a csornai strandon.

A felelősségét a tárgyaláson részben elismerő elsőrendű vádlottat, aki odébb szállított, majd nem rögzített egy focikaput, amely napokkal később a gyerekre dőlt, 120 ezer forintos, egy évre felfüggesztett pénzbüntetéssel sújtotta, a fürdő igazgatóját és főmérnökét pedig kétévnyi próbára bocsátotta a bíróság.

Somogyi Zoltán bíró a szóbeli indokolásban elmondta: a történtektől láthatólag ma is megviselt, tettét megbánó férfi a strand házirendjét hagyta figyelmen kívül, amikor a hátsó, lezárt területről az általa működtetett lacikonyha közelébe hozta a két kaput. Ám törvényt sértett, amikor azokat nem rögzítette, így veszélynek tette ki az ott játszókat.
Hozzátette: a másik két – felelősségét el nem ismerő – vádlott elmarasztalásának oka, hogy tűrték: a létesítmény területén bevizsgálatlan, rögzítetlen sporteszköz álljon. A kisfiú később halálosnak bizonyult sérüléséhez mindhárom férfi szabályszegése és véletlenek sorozata vezetett – jegyezte meg.
A két-három nappal korábban odaszállított kapu 2009. június elsején dőlt a kisfiúra, aki az ütéstől szív-, tüdő-, máj- és vesezúzódást szenvedett. Szülei azonnal a csornai kórházba vitték, ahonnan még aznap Győrbe szállították. Sérüléseibe a gyermek egy héttel később belehalt.

A kedden meghozott elsőfokú ítélet nem jogerős, mert azt csak az elsőrendű vádlott fogadta el; két társa és az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó