Belföld

A szegények és a középkorúak otthagynák az EU-t

Egy felmérés szerint a legfiatalabbak és a legöregebbek a legkevésbé elutasítóak Magyarország európai uniós tagságával kapcsolatban.

A Századvég legújabb felmérése szerint tovább nőtt a magyarok EU-szkepticizmusa. A 2012 január közepén készített felmérés szerint a lakosság 49 százaléka véli Magyarország számára előnyösnek hazánk EU-s tagságát, 38% inkább hátrányosnak tartja azt, további 13 százalék nem tudja megítélni a tagság előnyös vagy hátrányos mivoltát. Az ország további integrációjával kapcsolatban a választópolgárok egyértelműen elutasítóan nyilatkoznak, mindössze 34 százalékuk gondolja úgy, hogy tovább kell erősíteni Magyarország és az EU együttműködését, szemben 58 százalékukkal, akik nem támogatják a további integrációs törekvéseket.

A baloldali pártok szavazói jellemzően az országos átlaghoz képest kevésbé tartják hátrányosnak az EU-s tagságot (DKP 14%, LMP 17% és MSZP 29%), ugyanakkor az is látható, hogy a baloldalon arányait tekintve a szocialistáknál a legmagasabb az EU-szkeptikusok aránya. A további integrációval kapcsolatban egyedül a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak többsége (67%) vélekedik pozitívan, a többi baloldali vagy liberális párt esetében ez a kérdés inkább már megosztottságot eredményez. A Fidesz-szavazók 70 százaléka, a Jobbik-szimpatizánsok több mint négyötöde (82%) úgy véli, hogy Magyarországnak nem kellene tovább mélyítenie az unióval való együttműködést.

A felmérésből az is kiderül, hogy a társadalmi ranglétrán lejjebb állók jóval nagyobb arányban vélik inkább hátrányosnak az EU-tagságot, mint a felsőbb rétegek képviselői. A legfiatalabb és a legidősebb választók általában EU-pártiak. A 18-29 évesek 28 százaléka, a 60 év felettiek 30 százaléka véli csak hátrányosnak az EU-tagságot. A felmérés szerint a köztes életkor-kategóriákban jelentősen magasabb, az országos átlagon felüli az unió elutasítottsága: a 30-39 évesek 46 százaléka, a 40-49 évesek 51 százaléka és az 50-59 évesek 45 százaléka véli inkább hátrányosnak Magyarország európai uniós tagságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik