Belföld

Túlköltekezik a Budapesti Temetkezési Intézet?

Miközben egyre magasabbak a temetkezési költségek, a fővárosi kegyeleti szolgáltató nem takarékoskodik saját jóléti kiadásain - írja a Népszava.

A lap hétfői száma szerint a fővárosi tulajdonban lévő Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) újonnan megválasztott igazgatóságának nagy értékű autókat béreltek: 2010 novemberétől 2011 januárjáig az öt igazgatónak négy Volkswagen Passat autót és egy Volkswagen Golf személygépkocsit, amelyek bérleti díja havi 833 ezer forint plusz áfa volt. A vezérigazgatónak 2010 telén a BTI egy Audi A6-os autót bérelt havi nettó 200 ezerért, januártól pedig kapott egy VW Passat Combit.

Üzemanyagra négy vezető fél év alatt csaknem kétmillió forintot költött. Az elszámolások között megtalálható ausztriai és szlovéniai autópálya-matrica, térkép, sőt ausztriai üdülés során történt tankolás számlájának másolata is – ismerteti a lap.

A cikk szerint csaknem 1,7 millióért vettek tárgyi eszközöket, képeket, szőnyegeket is. A vezérigazgató emellett 2011-re a BTI költségére félmillióért vásárolt éves bérletet a Gellért fürdőbe. Üzleti ajándék gyanánt 2011 februárjában háromszázezerért vásárolt a vezetés egy cipőtisztító gépet cipőkrémmel.

A vállalat pénzügyi helyzete mindezek ellenére jól alakult 2011 augusztusára, a költségeket ugyanis nagymértékben visszafogták, a BTI bankszámláján lévő pénz év végére 200 millió forintra nőtt. Kizárólag azokat a munkálatokat végeztették el, melyek végképp szükségesek voltak. A beruházási tervben szereplő eszközöket sem szerezték be, illetve a nagyobb beruházásokat átütemezték – ismerteti a lap a vizsgálati jelentés alapján.

A Népszava birtokába jutott anyagokat a fővárosi önkormányzat vezetése a lap szerint már régen megkapta, de jogi lépések nem történtek. Tarlós István főpolgármester egyelőre nem kíván feljelentést tenni, bár várhatóan a közgyűlés elé terjeszti az anomáliákat – írja a Népszava városházi forrásokra hivatkozva. Amíg a történteket bemutató jelentés további sorsáról nem döntenek, addig sem a BTI, sem a Városháza nem kommentálhatja az értesüléseket – tudatták nem hivatalosan az illetékesek a cikk szerint a lappal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik