Belföld

Illegális szemét a velencei-tavi településeken

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 01. 30. 12:34

A műanyagzsákokat a kóbor állatok éjszakánként feltépik, tovább fokozva a szemetes állapotot.

A tókörnyéki önkormányzatok Don Quijote-i szélmalomharcot folytatnak azok ellen, akik a háztartási hulladékaikat titokban a közterületekre rakják. Megdöbbentően szemetes területeket lehet látni a tókörnyék két városában, Gárdonyban és Velencén, különösen most, a kevésbé forgalmas üdülőterületeken, ahogy feltehetően a kisebb velencei-tavi településeken is – írja a V-tó.info.

Jószerével mindenfelé találni a sétányokon, parkokban, kisebb forgalmú utcákban a bokrok tövében eldugott szemeteszsákokat, és  az élelem után kutakodó kóbor állatok által a feltépett zsákokból öt-tíz méteres körzetben szétszórt háztartási szemetet. A közterületen hever a sok kiürült italos és üdítős üveg, flakon, számtalan féle csomagolóeszköz, konzerv és sörös doboz, papír, leégett cigaretta, vagy éppen kiürült doboza.

Nyilvánvalóan az illegálisan szemetelők, a hulladékgazdálkodás költségeit így megtakarítani akarók ellen cseppet sem egyszerű a harc, pedig ez az állapot nem maradhat így. Talán sokak ellenérzése mellett is érdemes lenne a települések szemetelők által fertőzöttebb közterületeit bekamerázni és a lefülelt szemetelőket – sok pénzzel és hosszan tartó közmunkával – keményen büntetni. Ha pedig minderre nincs ideillő jogszabály, akkor alkotni kell megfelelő helyi rendeleteket-olvasható a lapban.

Kevesebb lehet az illegális szemét

A velencei-tavi hulladékgazdálkodásért felelős cég vezetője szerint nem túl sok a két tóparti városban az illegális szemét. A szemetelés oka szerinte leginkább az volt, hogy Gárdonyban az üdülőtulajdonosok csak márciustól októberig fizették ki a szemétszállítási díjat, ha utána is volt szemetük, akkor külön matricát kellett venniük. Sokan úgy akartak spórolni, hogy inkább a közterületre rakták a szemetet, távol a házuktól- mondta a Fehérvár24-nek Kovács Attila, a Velencei-tavi hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője.

Ez megváltozott január 1-től, mert Gárdony is bevezette azt a Velencén már évek óta meglévő gyakorlatot, hogy havonta egyszer az üdülőterületekről is elszállítják a szemetet, és ezt kötelezően fizetni kell minden tulajdonosnak, ha a városban tartózkodik, ha nem- hangsúlyozta Kovács Attila.

Az ügyvezető bizakodó, mert –mint mondta- több százan jelentkeztek be Gárdonyban tavaly november 1-től a kft-nél azért, hogy jelezzék, bár üdülőterületen laknak, állandóan élnek a házukban. Ők kifizették az egész évre szóló szemétszállítási díjat, így nemcsak a hónap első hetén viszik el a szemetüket, hanem az év valamennyi hetén.

Igazi megoldás csak a büntetés?

Megkérdeztük a V-tó. info szerkesztőjét lát-e javulást az utóbbi időben. Máté G. Péter elmondta: szombaton sétáltak Gárdonyban, a vasút mellett végig ott van a szemét, a város frekventált helyén, a Szövetkezetek útján 3-4 helyen csúfítja a városképet, de Agárdon a Határúton a bokrok alja ugyancsak szemetes. Velencén, az üdülőterületeken ugyancsak ez a helyzet.

Máté G. Péter hangsúlyozta: véleménye szerint, amíg drasztikusan nem büntetik az illegális szemetelőket, addig nem fog történni igazi változás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.