Belföld

Híd a jövőbe, híd a színházba

Január 28-án nyitotta meg kapuit a Köztünk élnek című kiállítás. A Győri Nemzeti Színház csillárszintjén, a Márton Lakóotthon dolgos hétköznapjaiba pillanthatnak bele a tárlat látogatóit.

Szombaton új premiert ünnepelt a győri teátrum. Háy János: A Gézagyerek című drámája egy falusi kőfejtőben dolgozó autista srác történetét meséli el. A címszereplőt Posonyi Takács László alakítja, aki felkészülésekor a nyúli Márton Lakóotthon növendékeitől kapott segítséget. A színművész az itt élő értelmi sérülteket vizsgálva tudott azonosulni az autizmussal és annak minden apró rezdülésével. Posonyi több hónapon keresztül járt az otthonba, s a „tanulási folyamat” alatt szinte jó baráti kapcsolatot alakult ki közte s a lakók között. A Híd a Jövőbe Alapítvány támogatását megköszönve, a színház lehetőséget biztosított az otthonnak, hogy bemutatkozzon a nagyközönségnek, ezért a szombati premier egy kiállítás megnyitóval egészült ki, ahol a sérült fiatalok kézműves alkotásait és a 2002-ben szülői kezdeményezésre megalakult nyúli segítőház létrejöttét és mindennapjait tekinthetik meg az érdeklődők. Életképek, kézzel szőtt szőnyegek, porcelánok, dísztárgyak – apróságok, melyek sérült társainknak az életet jelentik.

A kiállítás megnyitón elsőként Forgács Péter, majd Dr. Fekete Gáborné, az alapítvány titkára köszöntötte a megjelenteket. Az alig 20 perces műsort a Márton Lakóotthon fiataljainak zenés összeállítása színesítette.

Az otthon lakói is megtekintették a szombati premier előadást szüleikkel együtt, akik egyetértettek abban, hogy a darab teljes mértékig hitelesen adja vissza azt, amit ők a mindennapokban megélnek. Bíznak a színmű sikerességében s remélik, minél többen ellátogatnak a színházba és megnézik majd a tanulságos történetet.

A kiállítás egyébként azért is fontos, mert így talán lassan, de fokozatosan leomolhatnak azok a falak, amelyek elősegíthetik a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, életkörülményeik javítását az általuk is megélhető teljesebb, boldogabb élet reményében. A Győri Nemzeti Színház pedig éppen ezt célozta meg, hogy a vasfüggönnyel együtt az önzetlenség kapuit is legördítse az alapítvány lakói előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik