Belföld

Egyre egészségtelenebb Fehérvár levegője

Pénteken és szombaton a szállópor koncentrációja meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, vasárnap csökkent a légszennyezettség, azóta nő.

Székesfehérváron pénteken 96.1, szombaton 96 mikrogramm volt egy köbméter levegő szállópor tartalma. Vasárnap kicsit lejjebb ment, 62.7 mikrogramm volt.

Hétfőn a 0-10 óráig mért adatok átlaga köbméterenként már 71.3 mikrogramm volt, ez az érték délutánra feltehetően megnő- tudta meg a Fehérvár24 Nagy Attilától, a  Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levegőtisztaság-védelmi Vizsgálólaboratóriumának vezetőjétől.

Nagy Attila hozzátette: az önkormányzat intézkedésére akkor lesz majd szükség, ha két nap egymás után az adatok 24 órás átlaga meghaladja a 75 mikrogrammot.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Riasztást rendelnek el, és veszélyes a levegő minősége akkor, ha a szálló por köbméterenkénti mennyisége 100 mikrogramm fölött van. A tájékoztatási küszöbérték köbméterenként 75 és 100 mikrogramm, ilyenkor egészségtelen a levegő, míg 50-75 mikrogramm szálló por mennyiség között kifogásolható a levegő minősége.

A szálló por koncentrációjának lehetséges egészségkárosító hatásai közé sorolják, hogy izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik