Belföld

Egymásra mutogatnak a Mal alkalmazottai

A legsúlyosabb vád az, hogy az ajkai timföldgyár illetékesei a gátszakadás előtt figyelmen kívül hagyták a műszerek vészjelzését, a katasztrófa bekövetkezte után pedig nem értesítették az embereket, és nem segítettek a mentésben sem.

Terhelő vallomást tettek egymásra a nyomozás során a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. alkalmazottai, akik ellen tíz napja emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség a vörösiszap-katasztrófa ügyében – értesült az MTI Hírcentrum.

Az ügyben tizenöten – köztük a cég vezetői – állnak majd bíróság elé. A Nemzeti Nyomozó Iroda még az eljárás korábbi szakaszában tanúként kihallgatta a Mal Zrt. több alkalmazottját, akik gyanúsítottak, majd vádlottak lettek. Közülük többen terhelő vallomást tettek egymásra. Az ügyben a legsúlyosabb vád az, hogy az ajkai timföldgyár illetékesei a gátszakadás előtt figyelmen kívül hagyták a műszerek vészjelzését, a katasztrófa bekövetkezte után pedig nem értesítették az embereket, és nem segítettek a mentésben sem.

Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék szóvivője az MTI Hírcentrumnak úgy fogalmazott: “a vádirat rövid megállapítást tesz arra nézve, hogy a szivattyúk vészjelzést adtak, és ezt követően egy és negyed óra telt el, amikor is bekövetkezett a tragédia. Ezalatt (…) a vádirat szerint nem történt sem riasztás, sem az állami szervek értesítése.”

A vádlottak ügyvédjei a vádirat kézhezvételéig nem nyilatkoznak, a Mal Zrt. pedig múlt péntekre ígért nyilatkozatot az ügyben, de a cég jogi képviselője hétfőn további türelmet kért.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik