Belföld

Gombnyomásra házhoz jön a segítség

24.hu
24.hu

2012. 01. 29. 10:52

Győrben, és a megyeszékhely szakszolgálatával szerződésben álló 10 kistelepülésen jelenleg 300-nál is több készüléken riaszthatnak a rászorulók a nap 24 órájában.

Januártól ugyan megmaradt a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás állami támogatása, de némiképp csökkent a központi finanszírozás. A korábbi, fejenkénti 30 ezer forintos éves normatíva 25 ezerre apadt, így azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az idős, beteg emberek számára fenn akarják tartani a szolgáltatást, jobban a zsebükbe kell nyúlniuk.

Országosan 32 ezer, jobbára egyedül élő, már nehezen mozgó rászorulónak jelent biztonságot a jelzőrendszeres berendezések működtetése, amellyel segítséget tudnak hívni, ha balesetet szenvednek az otthonukban.
Lecsúsztam az ágyról, és segítség nélkül nem tudtam felállni. Ezzel csengettem, és akkor rögtön itt voltak” – mondta a Nyugathír által megkérdezett 84 éves győri asszony. Mindkét térdébe protézist ültettek, ezért nehezen mozog. Gyakran előfordul, hogy az ágyból sem tud felkelni, ilyenkor használja a készüléket. „Ha hívni akarom az ügyeletes nővért, akkor megnyomom a készülék gombját, és ha ott vannak közel, egyből felveszik a telefont. Beleszólnak, és mondom nekik, hogy mi van. Nagyon jó dolog, hogy az új berendezéseken keresztül már beszélni is lehet. Nem is tudom, mihez kezdenék, ha nem volna ez a kis készülék.

Győrben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatát az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény látja el azon szerződés értelmében, amely jelenleg is érvényben van a fenntartó önkormányzat, és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal között.
Győrben, és a megyeszékhely szakszolgálatával szerződésben álló 10 kistelepülésen jelenleg 300-nál is több készüléken riaszthatnak a rászorulók a nap 24 órájában. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás azt a célt szolgálja, hogy a többségében egyedül élő, de magukat ellátni tudó idős embereket sikerüljön az otthonukban tartani, és ne legyen szükség az esetükben intézményen belüli ellátásra.

A jelenlegi, közel 400 készülék az EESZI kapacitását nem fedi le teljesen, hiszen félezer jelzőrendszeres berendezéssel is működhet a hálózat a győri közgyűlés döntése, és az engedélyek alapján. Ez azt jelenti, hogy akik úgy érzik, hogy szükségük lehet a készülékre, van lehetőségük jelentkezni, és igénybe venni.
Győr pénzügyekért felelős alpolgármestere szerint is jól működik városunkban a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amelyet bizonyít, hogy sokan használják, de még többen is igénybe vehetnék. Simon Róbert Balázs is arra buzdított, hogy használják ki az idősek a lehetőséget, hogy a képviselő-testület 500 készülék bekötését tette lehetővé.

Korszerűsítésre is pályáznak

A kormány a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében pályázatot hirdetett önkormányzati, állami, egyházi és nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítésére. A fejlesztések közvetetten hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintett intézmények célcsoportjához tartozó speciális és hátrányos helyzetű, sérülékeny társadalmi csoportok társadalmi aktivitása, életminősége javuljon, és a helyi közösségben való aktív részvétele növekedjen. A kiírás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A teljes cikket a ide kattintva olvashatják el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

NEW YORK, NY - NOVEMBER 07:  Aretha Franklin performs on stage at the Elton John AIDS Foundation Commemorates Its 25th Year And Honors Founder Sir Elton John During New York Fall Gala - Show at Cathedral of St. John the Divine on November 7, 2017 in New York City.  (Photo by Nicholas Hunt/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.