Belföld

Eltűntek a “komoly” hírek

A köztelevízióban ma öt hír közül négy belföldi eseményekről tájékoztat, ami meglehetős provincializmus, miközben egyedül a közmédiának vannak több nyugati fővárosban állandó tudósítói – írja az ÉS-ben a Nyilvánosság Klub tartalomelemzése.

„A Nyilvánosság Klub Monitor csoportja 2011. november 7. és december 16. között 6 héten keresztül vizsgálta a legnagyobb közönséget elérő három nem zenei profillal rendelkező rádióadó és öt televíziós csatorna legfontosabb hírműsorainak tartalmi és formai jellegzetességeit. A mintába a Magyar Rádió, a Klubrádió és a Lánchíd Rádió déli hírműsorai valamint az M1(19.30), a TV2(18.30), az RTL Klub(18.30), az ATV(18.55) és a Hír TV (21.00) hétköznap esti híradói kerültek. Összesen 234 hírműsor 3538 híregységét elemeztük” – írja Vásárhelyi Mária.

A rádiós és televíziós hírszolgáltatás területén érzékelhető – drámainak nevezhető változás – a bulvár feltartóztathatatlan, mindent elsöprő térhódítása. Míg 2007-ben még az összes híregység közel kétharmada a „komoly” (közéleti, politikai, gazdasági, kulturális stb.) hírek kategóriájába tartozott, és mindössze a híregységek alig több mint egyharmada volt bulvár jellegű, mára ez az arány gyökeresen megváltozott. A bulvárosodás elsősorban a televíziók hírműsoraiban ölt ijesztő méreteket. „…megfigyeléseink azt mutatják, hogy napjainkban a közszolgálati műsorszolgáltatok hírműsoraiban is egyre nagyobb szerephez jutnak a tájékoztatással szemben a szórakoztatást előnyben részesítő bulvár elemek. A teljes hírfolyamban fokozatosan háttérbe szorulnak a fontos közéleti hírek, és egyre nagyobb szerephez jutnak a botrányok, szerencsétlenségek, tragédiák és a médiasztárok életéről szóló pletykák, érdekességek.”

A közszolgálati televízió Híradójában közel 30 százalékkal csökkent a nem bulvár jellegű hírek aránya, és napjainkban az M1 főműsoridőben sugárzott Híradójának minden második híre bulvár-jellegű, az országos kereskedelmi televíziós csatornák hírműsoraiban megjelenő 10 híregység közül pedig 9 sorolható a bulvár kategóriájába.

Napjainkban a felnőtt lakosság tagjainak alig, több mint 40 százaléka mutat érdeklődést a közéleti-politikai kérdések iránt. Erre az érdektelenségre reflektálnak a piacvezető televíziók, amikor saját hírműsoraikból is száműzik a közélettel foglalkozó híreket, de ezzel ők maguk is gerjesztik a közügyek iránti érdektelenséget. A politikai hírek negligálása egyfajta menekülés a hatósággal való konfliktusok és a súlyos pénzbüntetések elől.

„Hasonló tendenciákat regisztrálhatunk a kormánypártokhoz közelálló szellemiségű Hír TV esetében is, ahol míg 2007-ben még a híregységek háromnegyede, ma már kevesebb, mint a fele foglalkozik közügyekkel. A komoly és bulvár hírek arányát összevetve megállapíthatjuk, hogy a közszolgálati követelményeknek leginkább az ATV szerkesztési gyakorlata felel meg” – tartalmazza az elemzés.

(A teljes elemzés az ÉS-ben olvasható!)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik