Belföld

Péniszmadár és üvegalma a REÖK-ben

Mester Tamás a hazai könnyűzene egyik legkarakteresebb képviselője nyitotta meg a szegedi REÖK-ben aThe art of John Lennon című kiállítást.

John Lennon – mint minden zseni –, megosztotta az embereket, azonban az ellenségei elismerték, hogy korszakosat alkotott. Ezt persze általában a zenéjére értették, nem a képzőművészeti alkotásaira. Kevésbé ismert tény, hogy John Lennon szenvedélye a zene mellett a képzőművészet volt. A világszerte grafikusként is elismert polihisztor beatzenész munkáit 2012-ben, majdnem húsz év után újra megcsodálhatja a hazai közönség, méghozzá Szegeden, a REÖK-ben. Az alkotások mögött legendák sejlenek fel, így például Yoko Ono és Lennon elsöprő, mitikus szerelme és nyugodt családi élete is.
Mester Tamás megnyitó beszédében kissé csapongva emlékezett a legendára, és mint zenész elsősorban a könnyűzenei munkásságára, no meg viharos magánéletére fókuszált. Elmondta például, hogy a nagy szerelem ellenére Lennon egyszer megcsalta Yoko Onot, amiből hároméves különélés következett. Később azonban újra összeköltöztek és együtt éltek mindaddig, amíg egy őrült merénylő gyilkos golyója nem végzett a brit zenésszel. Lennon nem tartotta magát tökéletesnek, talán ezért is merészkedett olyan területekre, mint a filozófia, vagy a képzőművészet.
Tény, ha a legendás péniszmadarat nem ő, hanem Jóska bácsi pitvarosról készítette volna, akkor bizonyára nem állítják ki üveg mögött egyetlen kiállító teremben sem. A nagy emberek kéznyomai azonban már csak ilyenek. Ott láthatjuk a híres zenész utazótáskáját, a híres Apple Kiadó üvegalmáját, valamint legendás kerek szemüvegének másolatát is az ereklyék között, úgyhogy az sem fog csalódni, aki nem lát különösebb művészi értéket Lennon rajzaiban.
A most bemutatandó válogatás tulajdonosa Michael-Andreas Wahle nemcsak lelkes gyűjtő, hanem idestova harminc esztendeje különböző Beatles-projektek és rendezvények kurátora is. Wahle nem csupán gyűjteményének gondos összeválogatására ügyelt, hanem arra is, hogy a szemlélő a mögöttük rejlő történeteknek is részesévé váljon.
Érdekesség – de talán nem meglepő egy ilyen szenvedélyes gyűjtőtől –, hogy a gyűjtemény összeállításánál számos segítséget kapott Lennon pályatársaitól, első feleségétől, Cynthiától, fiaitól Juilantől és Seantól valamint természetesen Yoko-tól is.
Azok a művészeti formák, melyek Lennon egész életét áthatották, mind egyetlen üzenet közvetítésére szolgáltak számára: a humánus szeretet és egymás megértése volt a kifejezendő cél. A REÖK tárlata ezt a szellemi hagyatékot szeretné sugallni. A John Lennon grafikáit bemutató tárlat több mint három hónapon keresztül, egészen május 6-ig lesz látogatható a REÖK-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik