Belföld

Gyurcsány: Egymást fogjuk ölni

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor antidemokratikus nacionalizmust teremtett, a rendszerével szemben állók pedig demokratikus republikanizmust, nyugatos, polgári Magyarországot akarnak.

Orbánnak mennie kell – erre a gondolatra fűzte fel a Demokratikus Koalíció alakuló kongresszusán nyitóbeszédét Gyurcsány Ferenc. A pártelnök szerint leginkább az indokolja a miniszterelnök menesztését, hogy „hazug forradalma megbukott”.

Gyurcsány célja a Magyarországon dúló „antidemokratikus nacionalizmus demokratikus republikanizmusra” cserélése. Ennek részeként az elképzelt kormányváltás utáni első parlamenti napon eltörölné az orbáni alkotmányt és visszaállítaná a „2010 április huszonötödikei állapotot”.


A képre kattintva galéria nyílik a kongresszusról!
Fotó: Kummer János

Gyurcsány nem csupán magát Orbánt váltaná le, hanem az Orbán-rendszert és az általa képviselt mentalitást is. A pártelnök hidat verne a jobboldal felé, így teremtve többséget a „köztársaság ügyének”. Ebben „nagyvonalúság és eltökéltség kell, különben egymást fogjuk ölni még évtizedeken át – vizionálta. – Ne törjünk dominanciára… a legrosszabb lenne, ha kivagyisággal valaki a többiek fölébe akarna kerülni… ha nem így teszünk, biztos bukás lesz a vége.”

Kijelentette, „el kell jutni a legkisebb falu legmocskosabb utcáján járókhoz is”.

Gyurcsány hosszan beszélt az igazságtalanná váló oktatási rendszerről. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar iskolát a keresztény evangelizációra használja bárki is” – így fogalmazott. Majd jómaga és Orbán szegénységben töltött gyermekkorát felelevenítve megjegyezte: „Ha Orbán kormányzott volna a hetvenes évek elején, ma ő az apja mellett bányász lenne, én pedig az anyám mellett textiltechnikus lehettem volna.”

Emlegette minapi háromnapos miskolci hakniját, onnan is egy „jó arcú, érettségizett” közmunkás férfivel zajlott beszélgetését. „Orbán ezt a férfit bűnözőnek tartja, én áldozatnak.”

Zárásként a nyolc éves balos kormányzást (meg az őszödi beszédet) felidézve kijelentette: „Én is tanultam belőle. Nem kicsit, sokat.”

A kongresszus a demokratikus ellenzéki szervezetek együttműködését szorgalmazó politikai nyilatkozatot fogadott el. A nyilatkozat szerint illúzió abban reménykedni, hogy egy nagy váltópártban jelenhet meg a Fidesszel szembeni politikai alternatíva, ezért az Orbán-kormány elmozdítása és “a jogállam helyreállítása” érdekében a lehető legszélesebb és legszorosabb ellenzéki összefogásra kell törekedniük a demokratikus pártoknak.

A DK a nyilatkozat alapján nem támaszt előzetes feltételeket, csak ahhoz ragaszkodik, hogy az együttműködéshez antidemokratikus, illetve “az önkényuralmi rezsim” kiépítésében és működtetésében résztvevő szervezetek nem csatlakozhatnak. A Gyurcsány-párt a megegyezés kiindulási alapjaként az 1989-es alkotmányra épülő közjogi rendszer visszaállítását javasolja célul tűzni.

“Gyurcsány Ferenc ma is megosztotta lázas vízióit híveivel, miszerintMagyarországon nem lesz nyugodt építkezés, a magyarok egymást fogják ölni még évtizedekig. A gyurcsányi lázálmoknak azonban a magyarok 2010-es nagy összefogása egyszer és mindenkorra véget vetett. A nemzeti együttműködés rendszere stabilitást hozott Magyarországnak, 2012 pedig már a konszolidáció éve. Zavart és káoszt kelteni, a nemzet vagyonát rabolni, politikai gyűlöletet kelteni itt nem lehet többé, ezért fontos, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérését megakadályozzuk” – reagált a DK-kongresszusra Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik