Belföld

Jóvátételi munka vár a bűnösre

A graffitisnek le kellene mosnia az összefestett falat.

Februárban megkezdődik az új büntető törvénykönyv közigazgatási egyeztetése. A Magyar Hírlap szerint a kódex áprilisban kerülhet a kormány elé, valószínűleg már abban a hónapban dönt is róla az Országgyűlés. Előzőleg a tervezet részletes politikai, szakmai és társadalmi vitára kerülhet. A hatályos törvénykönyvet még 1978-ban fogadták el, azóta több mint százszor módosították.

A készülő kódexben újdonságot jelenthet, hogy általánosabb megfogalmazásokat tartalmaz az egyes bűncselekményekre, amelyeket a bírói jogalkalmazás tölt majd meg tartalommal. A jogszabály elsősorban a visszaesőkre szeretne szigorúbb szabályokat alkalmazni, és szélesítené a büntetési palettát.

Bevezetnék például a „jóvátételi munka” fogalmát, amely keretében az elítéltek önként vállalt, állami vagy önkormányzati intézményben végzett ingyenes munkával tölthetnék le büntetésüket. Egy rajtakapott graffitis például lemosná az általa összefestett falat. Szigorodhat az orvvadászat megítélése is, hároméves börtön járna a ma csak szabálysértésnek minősülő bűntettért.

A Magyar Hírlap szerint a polgári törvénykönyvről (Ptk.) a mostani állás szerint csak az ősszel szavazhatna a parlament. Az új szabályozás része lehet az eddig különálló családjogi, gazdasági társasági törvény, de az egyesületi jog is. A tervezet megalkotásával megbízott Vékás Lajos által vezetett kodifikációs főbizottság tavaly decemberre már elkészült munkájával, az átfogó szabályozás most hosszú szakmai egyeztetésre kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik