Belföld

Botka: nem stílusom a bohócsipka

A szegedi szocialista polgármester szükségesnek tartja, hogy az MSZP együttműködjön az LMP-vel.

A tavaszi tisztújításon miért nem indul az MSZP elnöki tisztségéért? Csupán a választmányi elnöki posztért száll ringbe.

Egy párt sikerre vitelét nem egyszemélyes játéknak gondolom. Amikor a legutóbbi kongresszuson arról beszéltem, Mesterházy Attila mellé állok, akkor arra gondoltam: nagyon sokaknak kell egymás mellé állniuk, hogy az MSZP egy új stílusú politikai alternatíva lehessen. A választmányi elnök nem „csak” egy poszt. Az országos választmány a legfontosabb döntések előkészítésében vesz részt: megfogalmazza a szocialista párt fő politikai üzeneteit, választási programját és kiválasztja a jelölteket.

Sajtóhírek szerint Mesterházy az MSZP elnökhelyettesi posztját szánná önnek.

Nekem még nem jelezte, de a jövő héten leülünk tárgyalni. Mesterházy Attilával mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy sikerre vigyük az MSZP-t, így elég gyorsan meg fogjuk találni a közös hangot.

Alkalmasnak tartja Mesterházy Attilát arra, hogy megújítsa a szocialista pártot?

Jelenlegi helyzetében a szocialista párt nem művelhet „one man show”-t. Abban bízom, hogy Mesterházy Attilával, az én szerepvállalásommal és az új elnökséggel ki tudjuk egészíteni egymást. Egy irányba húzó, de sokszínű párt lesz az MSZP, ami képes lesz visszaszerezni a választók bizalmát.  

Apropó, show! Gyurcsány Ferenc már hónapok óta kilépett az MSZP-ből, mégis a volt kormányfő média megjelenése még mindig jobb. Blogot ír, miskolci panelházba költözik be néhány napra. Versenyre kelnek egykori párttársukkal?

Az én politikai alkatomhoz nem illenek a látványos bulvárakciók. Fogalmazhatnék úgy is, hogy nem stílusom a bohócsipka. Fontosabbnak tartom, ha közérthetően meg tudjuk fogalmazni azt, hogyan kívánjuk helyreállítani a jogállamot az orbáni rombolás után, hogyan tervezünk bevezetni egy igazságosabb adórendszert és hogyan tudjuk az oktatásban helyrehozni azt az elképesztő rombolást, amit a Fidesz tett.

Schiffer András az LMP frakcióvezetője lemondott a minap. Eddig a párt vezetői azt hangsúlyozták, hogy sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel nem kívánnak együttműködni. Ön lát esélyt egy MSZP-LMP együttműködésre?

Azt gondolom, hogy az LMP válsága nagyrészt abból adódik, hogy a párt politikusai belátták: nincs középút! Nemhogy elképzelhetőnek tartom az LMP-vel való együttműködést, hanem szükségesnek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik