Belföld

A fél ország immunis a politikára

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor csak a választókorúak 48 százaléka járulna az urnákhoz.

Drámai változás nem történt a politikai térkép szerkezetében a tavaly decemberi helyzethez képest – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A január közepén végzett felmérés tanúsága szerint a lakosság 48 százaléka venne részt biztosan a választásokon, ha azok most vasárnap lennének. Vagyis a lakosság több mint fele még mindig passzivitást mutat a politika világával szemben.

Ami a pártok támogatottságát illeti, ugyan a bizonytalan szavazók aránya némileg csökkent, de még így is a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A pártok támogatottságában nem történt döntő változás. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP jelenleg 26 százalékon áll. Az MSZP 14, a Jobbik 10, az LMP 7, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció pedig hozzávetőleg 3 százalékot szerezhetne egy mostani voksoláson.

A biztos pártválasztók csoportjában a kormánypártok pillanatnyilag 44 százalékos támogatottságot élveznek. A szocialistákra 23, a Jobbikra 19, az LMP-re 8 százalék szavazna. A Demokratikus Koalíció viszont a jelenlegi állás szerint nem érné el az 5 százalékos bejutási küszöböt. Gyurcsány Ferenc pártját a biztos választók 4 százaléka támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik