Belföld

Varázslatos iskolabusz Győrben

24.hu
24.hu

2012. 01. 26. 11:04

A fenntartható közlekedés egyik alternatívája a közösségi közlekedés, ezért már fiatalkorban fontos megértetni a gyerekekkel, hogy milyen következményei lesznek a jövőben annak, ha nem részesítik előnyben a fenntartható közlekedési módokat. A projekt keretein belül 2012. február 3-tól indul az úgynevezett „Varázsbusz”.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtott be „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” címmel. A projekt megvalósítása 2011. szeptemberétől 2012. augusztus végéig tart.

A fenntartható közlekedés egyik alternatívája a közösségi közlekedés, ezért már fiatalkorban fontos megértetni a gyerekekkel, hogy milyen következményei lesznek a jövőben annak, ha nem részesítik előnyben a fenntartható közlekedési módokat. A projekt keretein belül 2012. február 3-tól indul az úgynevezett „Varázsbusz”, amely a gyerekek és fiatalok számára igyekszik vonzóvá tenni a közösségi közlekedést az autóval szemben. A programot az egykor népszerű Varázslatos Iskolabusz című rajzfilm ihlette.

A program keretében heti rendszerességgel péntekenként a város két legforgalmasabb külső kerületéből (Ménfőcsanakról és Győrszentivánról) ingyenes varázsbuszok indulnak, a menetrend szerinti járatokkal közel egy időben. Ezáltal az egyébként autóval utazó fiatalokat arra ösztönözzük, hogy válasszák a varázsbuszt az iskolába eljutás alternatívájaként.

A buszokon utazás közben minden alkalommal más témakörben megtekintett szemléletformáló kisfilmek által ismereteket szerezhetnek többek között a fenntartható közlekedésről, s ezzel a módszerrel tudatos döntések meghozatalára ösztönözhetők a közlekedésben. A közel 10 perces szemléletformáló kisfilmek megtekintésére egészen május 25-ig a varázsbusz menetrendje szerint minden pénteken lehetőségük lesz a fiataloknak, akik játékos formában, mégis gyakorlati szempontokkal bővítve sajátíthatják el a megfelelő környezetbarát gondolkodásmódot. Az utazás során a fiatalok fenntartható közlekedési kiadvánnyal is gazdagodhatnak, mely tartalmazza a buszon vetített kisfilmek legfontosabb témaköreit.

A témakörök:

Közösségi közlekedés, melyen belül ismertetésre kerül:
•   CO kibocsátás, szállópor, szmog
•    Társas kapcsolatok
•    Élhetőbb város
•    Utasbarát közlekedés
Kerékpáros közlekedés témakörön belül bemutatásra kerül:  
•    A kerékpár, elektromos kerékpár és roller
•    A gördeszka, görkorcsolya, roller
•    A világ más tájain már megvalósított törekvések
•    Kerékpártárolók és –kölcsönzők
Alternatív közlekedés témakörön belül bemutatásra kerül:
•    Napelem, biodízel, áram
•    Hibridek
Természeti értékek témakörön bemutatásra kerül:
•    Természeti értékeink megóvása
•    Győrszentiváni tanösvény
Esélyegyenlőség a közlekedésben témakörön belül bemutatásra kerül:
•    Gyengénlátó és nagyothalló emberek mindennapjai a közlekedésben
•    Mozgáskorlátozottak mindennapjai a közlekedésben

A kisfilmek újranézhetők a www.kornyezetbaratgyor.hu weblapon, melyekhez rövid kvíz kérdések kapcsolódnak majd. A helyesen válaszolók részt vehetnek a tavaszi félév végén megrendezésre kerülő fenntartható közlekedés témájú vetélkedőn, melyen a sikeresen résztvevők értékes nyereményekben részesülhetnek. A “Varázsbusz” menetrendjét a www.gyor.hu weboldalon tölthetik le.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.