Belföld

Újabb Munkácsy-alkotás került a szegedi Móra-múzeum díszterembe

Megújult a Móra Ferenc Múzeum díszterme és új remekműveket állítottak ki: Munkácsy Mihály Honfoglalása mellett látható a festmény szénvázlata is.

A díszterem ablakait befalazták, a falakat átfestették, így méltó környezetben láthatóak a múzeum nagy értékű festményei. Összesen tizenhárom alkotást állítottak ki, köztük látható Vágó Pál grandiózus árvízi festménye, Giorgio Vasari Angyali üdvözlete, valamint Mednyánszky László Virágzó mandulafa című remekműve is – tájékoztatta Medgyesi Konstantin sajtóreferens csütörtökön az MTI-t.
Munkácsy Mihály legendás Honfoglalásának értékes szénvázlata szintén a megújult díszteremben kapott helyet, így végre egymás mellé került a festmény és az alapjául szolgáló grafika. A Felszolgálólány című alkotással együtt mostantól három Munkácsy-alkotás várja az érdeklődőket a Kultúrpalotában.
A Móra-múzeum tulajdonában lévő Honfoglalást 1892-93-ban festette a művész a Parlamentbe szánt alkotás olajvázlataként. A hat méter széles és több mint két méter magas remekmű népi alakjait Munkácsy Csongrád megyei parasztemberekről mintázta. A festmény szénvázlatát pedig Munkácsy felesége “az olajvázlat kiegészítéseként” ajándékozta a múzeumnak 1898-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik