Belföld

Új igazgatója van a fehérvári SZÉPHŐ-nek

Székesfehérvár közintézményeinek, önkormányzati lakásainak épületfenntartójaként működő vállalat eddigi vezetője, Fónagy Csaba távozott a posztról, és helyét Temesvári Balázs vette át – jelentette be Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere.

Temesvári Balázs eddig a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjeként tevékenykedett, ahol első sorban regionális feladatokat kellett ellátnia. A mai naptól a SZÉPHŐ Zrt. vezetőjeként dolgozik.

 

Hiányokkal küszködik a SZÉPHŐ. Van-e elképzelése arról, hogy lehet ezt javítani?

Ugyan az igazgatóság és a közgyűlés a bizalmat már megszavazta nekem, de én csak február 1-től veszem át a céget, ezért még nem áll módomban erről nyilatkozni. Terveim szerint egy felkészült pénzügyi csapattal érkezek, akikkel átvizsgáljuk a SZÉPHŐ Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetét, valamint a kritikus pontokra megkeressük a rövid-, közép- és hosszú távú terveket. Csak akkor tudjuk megmondani, hogy a jelenleg fennálló nagy hiányt hogyan tudjuk kezelni, arra milyen stratégiát alakítunk ki.

Polgármester említette, hogy örömmel látná, ha székesfehérvári vállalkozások is együttműködnének az önkormányzati tulajdonban levő SZÉPHŐ-vel. Ilyen tervei vannak már a tarsolyban?

Mindenképpen! A szakmai múltamból adódóan településekhez kötődő gazdasági társaságok koordinálását végeztem, én azt hiszem, Fehérváron is megtaláljuk egy jó együttműködés alapjait, akár a munkák elvégzése, akár az együttgondolkodás tekintetében. Az üzemeltetés mellette bennem mindig ez a fejlesztő véna mozog, éppen emiatt éreztem kihívást ebben a társaságban, ahol vannak olyan szakmai tartalékok, amire stratégiát lehet építeni.

Egy önkormányzati cégből lehet jó céget, Uram bocsá’ nyereséges céget csinálni?

Alapvető feladatunk a közszolgáltatás ellátása. Nekem is az a célom, hogy az itt élő közösség számára minél magasabb szintű szolgáltatást tudjunk nyújtani, de ha lehet, akkor egy kedvezőbb költségösszetétel mellett. Vannak már jó példák arra, hogy egy ilyen vállalkozást nyereségessé alakítottak, amivel a veszteséges üzletágakat is képesek fenntartani. Erre mintaként szolgálhatnak a német megoldások vagy éppen francia vegyes alapítású vállalkozások. Mindkettőben volt szerencsém dolgozni, így lehetnek olyan „fogások”, amiket itt Fehérváron tudunk majd implementálni, persze a jogszabályi környezetnek megfelelően.

Nem érzi beszűkülésnek, hogy a régiókat elhagyva most egy városban kell terveket szőni?

Most regionálisan nincs is olyan szintű elvárás – az európai támogatások miatt –, mint amit éppen egy városi gazdasági társaságnál meg lehet valósítani. Szakmai kihívás szempontjából egyáltalán nem visszalépés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik