Belföld

Tarlós alatt is folytatódott a BKV-s prémiumosztás

Az Állami Számvevőszék szerint alapvető munkaköri feladatokért járt jutalom, és a feltételei között nem szerepelt a cég hiányának csökkentése.

A kormányváltás után is előfordult, hogy a BKV vezetői indokolatlan esetben kaptak prémiumot – derül ki az Állami Számvevőszék BKV-val foglalkozó múlt heti jelentéséből. Vagyis Tarlós 2010. októberi hivatalba lépése után sem sikerült pontosan szabályozni a kérdést – írja terjedelmes összeállításában az index.

A Számvevőszék kifogásolja, hogy túl korán, már 2010. december 9-én elkészítették azokat a jelentéseket, amelyek arról szóltak, hogy a fuvarozócég felső vezetői milyen premizálandó feladatokat végeztek el. Így a követelményeket nem az elvégzett, hanem a várható teljesítményhez kötötték.

Miután azonban kiderült, hogy a vezetők nem tudták teljesíteni a kitűzött célokat, a BKV december 16-i igazgatósági ülésén módosította a prémiumfizetés feltételeit. Lényegében utólag csökkentették az elvárásokat, így a vezetők 2010-es teljesítménye elég lett a prémium felvételéhez. A döntést december 17-i ülésén a BKV felügyelőbizottsága is megerősítette.

A BKV felügyeletét ellátó Budapesti Közlekedési Központ az index megkeresésére azt válaszolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2010 októberében átalakította a javadalmazási rendszert, ennek köszönhetően a korábbi évekhez képest csökkent a vezetők prémiuma.

A lap megkérdezte azt is, hogy 2010 októbere óta pontosan mennyi prémiumot kapott a BKV vezérigazgatója, többi vezetője, illetve a BKK igazgatósági tagjai, ugyanakkor erre a felvetésre a munkavállalók személyiségi jogaira hivatkozva nem adtak információt.

A Blikk januárban arról írt, hogy Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának a szerződése szerint 7,6 millió forint jutalom jár. A BKK közleményében erre reagálva azt közölte, hogy Vitézy nem kapott prémiumot. A központ igazgatósága tavasszal dönt a kérdésben, de a vezérigazgató várhatóan nem kapja meg a  maximális összeget.

Méghozzá azért, mert takarékoskodni kell, másrészt mert külső okok miatt nem tudtak minden kitűzött célt teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik